2023 yılında akıllı telefon satışları, önceki yıla oranla %3,2 düşüş yaşadı. Bu dönemde düşük seviye Android telefon üreticileri pazardaki toparlanmada önemli rol oynadı. IDC'nin raporuna göre, Apple 2023 yılının son çeyreğinde 80,5 milyon akıllı telefon satışı yaparak, hem çeyrek hem de yıl bazında liderliğe yükseldi.

Apple ve Samsung'un Pazar Payları

Apple, 2023 yılında %20,1 pazar payı ve 234,6 milyon adet satışla zirveye oturdu. Bu oran, Apple'ın kendi rekorunu kırmasını sağladı. Öte yandan, Samsung %19,4 pazar payı ve 226,6 milyon adet satışla ikinci sıraya geriledi. Yılın son çeyreğinde, Apple, Samsung'dan 27,5 milyon fazla cihaz satarak liderliğini pekiştirdi.

Yılın sürprizlerinden biri de Transsion oldu. Tecno, itel gibi markaların holdingi olan Transsion, yılın son çeyreğinde satışlarını %68,6 oranında artırarak 4. sıraya yerleşti. Yıl genelinde ise 94,9 milyon cihaz satarak %8,1 pazar payına ulaştı.

Xiaomi ve OPPO gibi diğer büyük oyuncuların performansı ise karışık oldu. Xiaomi, %12,5 pazar payı ve 145,9 milyon adet satışla üçüncü sırada yer alırken, OPPO %8,8 pazar payı ile beşinci sırada yer aldı.

Otomobil fiyatlarına yeni ayar! Fiyat artışı ve ön ödeme sınırlaması geldi Otomobil fiyatlarına yeni ayar! Fiyat artışı ve ön ödeme sınırlaması geldi

Pazardaki Dinamikler ve Apple'ın Başarısının Arkasındaki Sebepler

IDC'nin araştırma yöneticisi Nabila Popal'a göre, 2023 yılının gerçek kazananı Apple oldu. Firma, özellikle Çin'de karşılaştığı zorluklara rağmen, pazarın premium cihazlara kaymasıyla büyük bir atılım gerçekleştirdi. Apple'ın bu başarısı, markanın ürün kalitesi, yenilikçi yaklaşımı ve pazarlama stratejilerinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.