Sahte olduğu tespit edilen DEFITELIO ilacı, aslında hematopoetik kök hücre transplantasyonu (HSCT) tedavisinde kullanılan önemli bir ilaçtır. Özellikle sinüzoidal obstrüktif sendrom (SOS) olarak bilinen ve karaciğerdeki damarların tıkanarak organın normal işlevini yerine getirememesine yol açan şiddetli hepatik veno-oklüzif hastalığın (VOD) tedavisinde hayati bir rol oynamaktadır.

Orijinal Üretici de Uyardı!

DSÖ'nün yaptığı açıklamaya ek olarak, DEFITELIO'nun orijinal üreticisi de ürünün sahte versiyonlarını tespit ettiğini belirtti. Orijinal ilaçlar genellikle Almanya ve Avusturya ambalajında olurken, sahte ürünler İngiltere ve İrlanda ambalajında bulunuyor. Ayrıca, sahte ürünlerde tahrif edilmiş son kullanma tarihleri ve yanlış seri numaraları olduğu da ifade edildi. Orijinal üretici, ilacın Türkiye ve Hindistan'da resmi bir ruhsatının olmadığını da vurguladı.

AK Parti, esnaf, emekli ve dar gelirli için yeni yol haritası hazırlıyor! AK Parti, esnaf, emekli ve dar gelirli için yeni yol haritası hazırlıyor!

Daha Önce de Uyarılmıştı

Bu sahte ilaçlarla ilgili DSÖ'nün yaptığı ilk uyarı değil. DSÖ, 2020 yılında da DEFITELIO'nun sahte versiyonlarının Arjantin, Avustralya, Letonya, Malezya ve Suudi Arabistan gibi farklı ülkelerde satışa sunulduğunu belirtmişti.

Ölümcül Risklere Dikkat!

DSÖ, sahte DEFITELIO'nun damariçi enjeksiyon yoluyla kullanılmasının ölüme varan ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini de açıkladı. Şu an için bu sahte ilaçların kullanımına bağlı ölümcül bir etki rapor edilmemiş olsa da, ilacın kalitesi, sterilitesi ve güvenliği hakkında hiçbir bilgi yok.

Ne Yapmalı?

Eğer siz veya tanıdığınız biri bu sahte ilacı kullanmış ya da kullanabileceğini düşünüyorsanız, derhal bir sağlık uzmanına başvurmalı ve durumu Ulusal Düzenleyici Makamlara veya Ulusal Farmakovijilans Merkezi'ne bildirmelisiniz. Ayrıca, sağlık otoriteleri sahte ürünleri tespit ettiği takdirde DSÖ'yü hemen bilgilendirmeli.