KOBİ'lerin yeniden işlerine başlayabilmesi hedefiyle başlatılan KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı, imalat yapan, imalata dayalı parçaları tedarik eden, yine imalata ilişkin onarım faaliyetleri yürüten KOBİ'ler ile mimarlık faaliyetinde bulunan işletmeleri kapsıyor.

Acil Destek Programı'ndan yararlanmak için KSS, OSB veya diğer iş yeri kümelenmelerinde bulunan ve hasar görmüş KOBİ'ler başvuruda bulunabilir. Mikro işletmeler 250, küçük işletmeler 500, orta ölçekli işletmeler de 1 milyon liraya kadar kredi kullanabilirler. Hasar durumu ağır olan işletmelerin kredi limitleri ise yüzde 50 arttırılacak. Ağır hasarlı orta ölçekli bir işletme, toplam kredi limitini 1,5 milyon liraya kadar yükseltebilecek.

İşletmelerin ilk 12 ay geri ödeme yapmaması sağlanacak ve sonraki 24 ayda ödemeler, 3'er aylık taksitler halinde yapılacak. Program sıfır faizli olacak ve faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. KOSGEB, 30 bin KOBİ'nin yararlanması ve 11 milyar liralık kredi hacmi oluşturulması hedefleniyor. Bu finansman maliyeti tamamen KOSGEB tarafından karşılanacak.

Teminat sıkıntısı çeken işletmeler için Kredi Garanti Fonu (KGF) devrede olacak. Resmi makamlardan belgelenen hasar durumu olan işletmeler, Acil Destek Kredisi'nden yararlanabilecekler. Kahramanmaraş'taki depremden etkilenen işletmelerin bu programla toparlanmaları, ekonomik ve sosyal hayatın normale dönmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.