6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmara Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık büyük depremlerin ardından tüm yurtta deprem konusunda hem farkındalık hem kaygı doyuruyor. Birçok insan İstanbul açıklarında Marmara Denizi'nde kırılması gereken fayın ne zaman kırılacağını merak ediyor ve binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını test etmeye kalkışıyor. İstanbul'da olduğu gibi tüm ülkede evlerinin büyük depremlerde dayanıklılık konusunda şüphesi olanlar Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli ile çözüm bekliyorlar.

Peki Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli  nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli hakkında Şanlıurfa'da birtakım açıklamalarda bulundu. Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli acil yıkılması ya da güçlendirilmesi gereken yapı stoku ile ilgili birtakım finansman konusunda çözüm buluyor.

Kentsel Dönüşüm Finansman Modelindeki birtakım çözümler şunlar:

bakan-nebati-den-kentsel-donusum-aciklamasi

İlk çözüm Kentsel Dönüşüm

Devlet kentsel dönüşüm ile yapı stokunu güçlendirecek. Hazine konut sahiplerinin inşaat firması ile anlaştıktan sonra uygun krediler sağlayarak kentsel dönüşümü hızlandırmayı planlıyor.

bakan-kurum-dan-kentsel-donusum-aciklamasi

İkinci çözüm depreme dayanıklı konutlar inşa etmek

Burada da Devlet, inşaat firmalarına hesaplı krediler sağlayarak depreme dayanıklı bölgelerde kentsel dönüşümü geliştirmeyi hedefliyor. Düşük maliyetli finasmanla inşaat firmaları konutları yapıp uygun fiyattan vatandaşa verecek ve konut arzı artılacak.

Bu iki çözümde de Devlet Kredi Garanti Fonu (KGF) ile oluşabilecek kaygıları azaltarak kentsel dönüşümün sağlıklı işlemesini sağlayacak.