Türkiye ve Dünya Genelinde Eris'in Durumu

ABD ve İngiltere başta olmak üzere, Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada gibi ülkelerde Eris varyantı görüldüğü rapor ediliyor. Prof. Dr. Çağrı Büke, ABD'deki yeni COVID-19 olgularının yüzde 17'sinin bu yeni varyanttan kaynaklandığını belirtiyor.

Uzm. Dr. Aysun Ertaş, "Neredeyse herkes virüsle enfekte oldu, vücudumuz onu tanıyor. Ancak yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için risk devam ediyor" diyor.

Yeni Anayasa için 2 ayrı tur! Muhalefetin eleştirdiği 'partili cumhurbaşkanı' tartışmaya açılabilir Yeni Anayasa için 2 ayrı tur! Muhalefetin eleştirdiği 'partili cumhurbaşkanı' tartışmaya açılabilir

Eris Varyantının Belirtileri ve Öneriler

Eris varyantı genellikle tipik soğuk algınlığı belirtileri gösteriyor: Baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve yaygın kas ağrıları. Uzm. Dr. Aysun Ertaş, "Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. D vitamini, bol su, dengeli beslenme ve iyi uyku kritik önem taşıyor" dedi. Ayrıca, İngiltere'de 'Barbie' ve 'Oppenheimer' filmlerine olan büyük ilgi, varyantın hızlı yayılmasına yol açıyor. Bu nedenle, sinema ve konserler gibi kalabalık etkinliklerde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Aşı Olmak ya da Olmamak: İşte Soru Bu

Prof. Dr. Önder Ergönül, "DSÖ, bu yeni varyant için de aşıların yapılması gerektiğini belirtiyor" diye konuşuyor. Özellikle riskli gruplara, yani yaşlılara, hamilelere ve kronik hastalığı olanlara aşı öneriliyor. Ergönül, "Hiç aşı olmayanlar için risk çok daha büyük. Aşısız hastalar genellikle daha ağır geçiriyor" diyor.

Prof. Dr. Çağrı Büke de hatırlatıcı dozların, belirli aralıklarla yapılması gerektiğini vurguluyor. "Başta yaşlılar, hamileler ve kronik hastalar belirli aralıklarla (ortalama 6 ay) hatırlatıcı dozlar yaptırmaya devam etmeli" şeklinde konuşuyor.