Bakan Mehmet Şimşek: Programımız çalışıyor Bakan Mehmet Şimşek: Programımız çalışıyor

Çinli Bakan Vang, sivil halka yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ve İsrail’in meşru müdafaa sınırlarını aştığını vurguladı. Bakan, İsrail’in, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ve uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermesi gerektiğini belirterek, Gazze halkına yönelik toplu cezalandırmanın sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Özellikle şu anda sivillerin güvenliği, insani yardım kanallarının açılması ve Gazze halkının temel ihtiyaçlarının karşılanmasının acil bir öncelik olması gerektiğinin altını çizen Vang, Çin'in barışın sağlanması için yoğun diplomatik çabalar içerisinde olduğunu belirtti.

Çin ve Suudi Arabistan'dan ortak çağrı

Çinli Bakan ayrıca, Filistin'e yapılan haksızlıkların devam edemeyeceği vurgusu yaptı ve "Tüm barışsever ve adaletli ülkeler, seslerini yükseltmeli ve iki devletli çözümün en kısa sürede uygulanmasını talep etmeli." dedi. Bakan, Filistin'in ulusal haklarını kazanması için verdiği mücadeleyi desteklediklerini ve bu konuda Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleriyle iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan ise, sivillere yönelik saldırıları kınayarak, Gazze'ye insani yardımın bir an önce ulaştırılması gerektiğini belirtti. Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın, Filistin sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunana dek BM Güvenlik Konseyi kararlarını desteklemeye devam edeceğini ve tüm tarafları bu kararları uygulamaya çağırdıklarını vurguladı.

Dünya liderleri nezdinde diplomasi trafiği

Çin'in, Filistin-İsrail çatışmasında barış ve istikrarın sağlanması amacıyla uluslararası çapta etkin bir rol oynayışı, Suudi Arabistan tarafından olumlu karşılanıyor. Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın, Çin ile iş birliği yaparak, tüm tarafları uluslararası insani hukuka uyma, sivilleri koruma ve BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarını uygulama noktasında motive etmeye hazır olduğunu belirtti.