Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye'nin ekonomi politikalarını sürdürme kararlılığını vurgulayarak güven ve istikrarın daha da güçleneceğini ifade etti. Yılmaz, küresel büyüme hızındaki azalmanın devam edeceğini belirterek, 2023 ve 2024 için IMF tarafından öngörülen büyüme tahminlerini paylaştı: 2023'te yüzde 3, 2024'te ise yüzde 2,9.

Türkiye ekonomisinin, alınan tedbirler sayesinde 2022'de yüzde 5,5 büyüme gösterdiğini, 2023'te ise kesintisiz bir büyüme eğilimini sürdürdüğünü açıkladı. Özellikle, Avrupa ekonomilerinde devam eden durgunluğa rağmen Türkiye'nin 2023'te kesintisiz büyüme eğilimini sürdürdüğüne dikkat çekti. Yılmaz, Türkiye'nin 13 çeyrek boyunca kesintisiz büyüme gösterdiğini ve Özel İhtisas Komisyonu'nun öngördüğü yüzde 4,4 büyümeyi rahatlıkla sağlayabileceklerini ifade etti. Ayrıca, 2024 için dengeli bir büyüme öngörüsüyle yüzde 4 büyüme hedefine ulaşmayı planladıklarını belirtti.

Enflasyon konusunda 2023 yılında başlayan sıkılaştırma ve seçici kredi uygulamalarının enflasyonist beklentileri kontrol altına almaya yönelik olduğunu belirten Yılmaz, 2024'ün ikinci yarısından itibaren enflasyonda belirgin bir düşüş öngördüklerini ve bu sürecin ardından kalıcı bir dezenflasyon sürecine gireceklerini ifade etti. Hedeflerinin, 2026 yılında enflasyon oranını tekrar tek haneli rakamlara çekmek olduğunu belirtti.

Cari işlemler açığı konusunda Yılmaz, mayıs sonrasındaki toparlanmanın dış dengenin iyileşmesine katkı sağladığını, cari dengede açığın azalmaya devam etmesini öngördüklerini belirtti. Ekim ayında cari denge fazla verdiğini ve yıl sonunda açığın öngörülen 42,5 milyar dolarlık OVP tahminine yakın gerçekleşeceğini ifade etti.

Ekonomideki dengelenme, ithalata bağımlılığın azaltılması ve cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Yılmaz, yatırım projeleri için avans kredisi tahsis edileceğini ve 3 yılda 300 milyar lira tahsis edilmesinin planlandığını açıkladı. İhracatçılara destek olmak amacıyla Eximbank'ın sermayesinin artırıldığını ve reeskont limitinin 3 milyar liraya çıkarıldığını ifade etti.

İşgücü piyasalarının olumlu bir görünüm sergilediğini belirten Yılmaz, işsizlik oranlarının gerilemeye devam ettiğini ve 2023 genelinde işsizlik oranının OVP'de öngörülen yüzde 10,1'in altında tek haneli olarak gerçekleşeceğini ifade etti.

MHP, Belediye Başkanlarını "Üretken Belediyecilik" İçin Kampa Alacak MHP, Belediye Başkanlarını "Üretken Belediyecilik" İçin Kampa Alacak

Son olarak, yatırımcı güveninin arttığını ve CDS priminin belirgin bir şekilde düştüğünü vurgulayan Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinin 140,1 milyar dolara ulaşarak tarihi rekor seviyelere çıktığını, CDS priminin ise devam eden jeopolitik risklere rağmen 350 baz puanın altına gerilediğini söyledi. Ayrıca, Türk lirası mevduatının payında son 5 ayda bir artış eğilimi görüldüğünü belirtti.