“Casperlar” olarak bilinen silahlı suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada, çocukların sistematik şekilde suça sürüklendiği ortaya çıktı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, örgütün 18 yaşından küçük 68 çocuğu para, motosiklet ve silah vaatleriyle kullandığına dair çarpıcı tespitlere yer verildi.

Gemi faciasında bilanço ağırlaştı: 7 kişi hayatını kaybetti, 23 kişiyi arama çalışması sürüyor
Gemi faciasında bilanço ağırlaştı: 7 kişi hayatını kaybetti, 23 kişiyi arama çalışması sürüyor
İçeriği Görüntüle

Hazırlanan iddianamede 7 kişi mağdur, 57 kişi müşteki, 4 kişi maktul olarak yer alırken; 38’i tutuklu toplam 68 çocuk “suça sürüklenen çocuk” sıfatıyla yargılanıyor. Savcılık, örgütün elebaşılığını “Hamuş” kod adlı İsmail Atız’ın yaptığını, yakın çevresindeki isimlerin ise yönetici konumunda bulunduğunu belirledi.

İddianamede, sanıkların Bahçelievler’de çocukluk arkadaşı oldukları ve aile ilişkileri üzerinden güç kazanarak haksız kazanç sağlamak amacıyla bir araya geldikleri aktarıldı. İsmail Atız’ın baskısı altında silahlanan örgütün, mağdurları tehdit ve cebirle sindirdiği, İstanbul genelinde çok sayıda silahlı olaya karıştığı vurgulandı.

Savcılık tespitlerine göre örgüt, sosyal medya platformlarını adeta bir propaganda ve özendirme aracı olarak kullandı. Silahlı eylemlere ait görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla özellikle 16-25 yaş arası gençler hedef alındı. Bu paylaşımların, diziler ve filmlerden alınan sahnelerle süslenerek suçun cazip gösterildiği ifade edildi.

İddianamede, ekonomik ve ailevi sorunlar yaşayan çocukların, kendilerini ispat etme isteğiyle örgüte gönüllü olarak katıldıkları, verilen talimatları sorgulamadan yerine getirdikleri belirtildi. Örgüt yöneticilerinin, çocuklara eylemler karşılığında 10 bin lira ile 50 bin lira arasında değişen paralar vaat ettiği, ayrıca motosiklet, silah ve uyuşturucu madde gibi unsurlarla motivasyon sağladığı kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin operasyonlarında çok sayıda silah, kar maskesi, telsiz, çalıntı motosiklet ve araç plakaları ile polis yeleği, kelepçe ve rozetlerin ele geçirildiği bildirildi. Bazı silahların olay yerlerinden elde edilen delillerle birebir örtüştüğü, bu sayede birçok saldırının aydınlatıldığı ifade edildi.

Savcılık, suça sürüklenen çocuklar hakkında silahlı suç örgütüne üye olma, tasarlayarak kasten öldürme, nitelikli yağma, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma ve konut dokunulmazlığını ihlal gibi çok sayıda suçtan hapis cezası talep etti. İddianame üzerindeki inceleme Bakırköy 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.