İş sözleşmeleri çalışanların haklarını savunmasına yönelik önemli bir rol taşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na, iş sözleşmeleri konusunda işe başlayacaklar için "kelepçe madde" olarak değerlendirilen fesih durumunda ceza şartı en başta olacak şekilde çok fazla şikâyet alıyor.

Sabah'tan Hazal Ateş'in yapmış olduğu habere göre; Bazı işyerleri hem deneme hem de çalışma süresi içerisinde çalışanın işten ayrılması durumunda belli tutarda para istiyor.

İş Kanunu'na göre taraflar iş sözleşmesini, kanun hükümleriyle getirilen sınırlamalar saklı kalmak şartıyla ihtiyaçlara uygun şekilde hazırlayabilir.

İş sözleşmelerine ilişkin merak edilen bazı ayrıntılara ilişkin soruların cevapları şunlar oluyor:

İşveren EYT çerçevesinde emekli olup aynı işyerinde çalışmayı sürdüren maaşını azaltabilir mi?

Taraflar arasında mutabakata dayalı yeni bir sözleşme imzalanmadığı sürece ücret düşürülemez.

Ücretin düşürülmesi, işin niteliğinin ağırlaştırılması, işyerinin ulaşımı daha zor olan bir yere taşınması ve çalışma sürelerinin artırılması esaslı değişiklik kabul ediliyor. Bu durumda çalışanın onayı da zorunlu halde oluyor.


İş sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? 
İş sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?Sözleşme tarihi, tarafların isim ve bilgileri, ücret ve ödeme tarihi, görev tanımı, hak ve yükümlülükler, çalışma süresi ve fesih halleri dikkat edilmesi gereken hususlar arasında.


İşe başlarken 2 ay deneme süresi öngörüldü. Bu süre için sigorta zorunluluğu bulunuyor mu? 
Deneme süresi sigorta girişinin yapıldığı tarih olarak kabul edilir. Bu sürede sigortası yaptırılmayanlar ALO 170'i arayarak şikâyetçi olarak sigortasını yaptırabilir.

Öğrencilere devamsızlık affı açıklaması! Öğrencilere devamsızlık affı açıklaması!


İş sözleşmesinde hangi başlıklar esaslı değişiklik kabul niteliğini taşıyor? 
İşin ağırlaştırılması, maaşın düşürülmesi, çalışma saatlerinin değiştirilmesi, işyerinin ulaşımı daha zor bir yere taşınması esaslı değişiklik kapsamında yer alıyor.


İş sözleşmesinin feshinde ceza şartı konulabilir mi? 
Bazı şirketler sözleşmeye işten ayrılma halinde tazminata yönelik madde koyabiliyor. Ancak Yargıtay kararına göre ceza şartının hem işçi hem işveren için olması gerekiyor.


Kıdem tazminatı alıp çalışana yeniden tazminat hakkı doğar mı? 
EYT ile birlikte emekli olup kıdem tazminatını sıfırlayıp emekli aylığı bağlatarak aynı ya da başka işyerinde çalışmaya devam edenler yeniden kıdem tazminatı alamazlar.