Bilim adamları, 2024 yılının başında Dünya'nın yoğun Güneş fırtınalarının etkisi altında olacağını duyurdu "Güneş maksimumu"nun beklenenden erken geleceğini söyleyen uzmanlar, oluşacak fırtınaların küresel interneti haftalarca kesebilecek güce sahip olduğunu bildirdi.

Güneş, yaklaşık her 11 yılda bir  denk gelen solar maksimum adı altında bir dönemden yaşıyor. Bu dönemde ortaya çıkan Güneş lekeleri, Güneş'in manyetik alanındaki büyük gelişmelerin sonucunda takımadaları benzer sistemler doğurabiliyor.

Güneşin oluşturacağı bu lekeler, aynı zamanda yüksek enerji patlamalarıyla birlikte Güneş fırtınalarına neden olabilmektedir. Bu fırtınalar, uyduları olumsuz etkileyebilir ve hatta iletişim sistemlerini kesintilerinde büyük hasara yol açabilir.

Öğrencilere devamsızlık affı açıklaması! Öğrencilere devamsızlık affı açıklaması!

DAHA ERKEN YAŞANACAK
Yeni bir araştırma, Güneş maksimumu'nun, beklenenenden daha önce sürede  2024'ün başlarında yaşanacağını belirtti. Bu tahmin, NASA'nın 2025 sonları için sunduğu tahmine oranla değişiklik olduğunu belirtiyor.

Hintli asıllı araştırma ekibine göre, IISER Kolkata Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi'nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi liderliğinde, bu yeni bilgi ortaya çıkarıldı;

Dr. Nandi, Güneş fırtınalarının şiddetini ve etkilerini önceden tahmin etmenin güç olduğunu söylerken, önümüzdeki yıl hakkında daha fazla araştırma yapmanın daha iyi sonuçlar vereceğini dile getirdi. Bu fırtınaların uyduların yörüngesini sarsabileceğini, iletişim ağlarını ve interneti haftalarca aksamasına neden olacağını ve jeomanyetik alanda yüksek arızalara yol açabileceğinin öngörüsünde bulundu.

Diğer taraftan, oluşacak güneş fırtınaları yüksek enlem alanlarındaki elektrik şebekelerini bozabilirken aynı zamanda görsel olarak etkiletici görüntüleri de barındırabiir.