İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisleri İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi İran'da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmış olaylar gün geçtikçe büyümüştü. Olaylar kapsamında güvenlik güçleri ve sivillerin ölümü üzerine resmi bir açıklama yapılmasa da Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde 250 kişinin üzerinde ölüm olduğunu duyurdu. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşması esnasında destekçilerinin cep telefonlarını kaldırarak "Özgür İran" mesajı göstermesi üzerine Biden, "Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz. Onlar çok yakında kendilerini özgürleştirecek." açıklamasında bulundu. 

İran yönetimi, yaklaşık 50 gündür devam eden olaylarla ilgili "ülkeyi parçalamayı hedefleyen ABD ve İsrail gibi güçlerin komplosu" açıklaması yaptı. 

ABD, Mahsa Emini gösterilerinde polisin eylemcilere yönelik müdahalesine ilişkin bazı İranlı güvenlik yetkililerine yaptırım kararları aldı.