Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında dünyada 11. sırada yer aldığını belirterek, nükleer enerjide de güçlü bir konuma sahip olmayı hedeflediklerini söyledi.
"Türkiye'nin Gücü AK Gençlik Strateji ve İstişare Toplantısı"ndaki “Türkiye’nin Enerjisi” oturumunda konuşan Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için önemli adımlar attıklarını ifade etti. 2016’da hayata geçirilen Milli Enerji ve Maden Politikası ile Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemilerinin enerji filosuna katıldığını belirten Bayraktar, artık kendi mühendisleriyle petrol ve doğal gaz arama operasyonlarını yürütebildiklerini vurguladı.
“Mavi Vatan’da destan yazıyoruz”
Akdeniz’de yürütülen çalışmalara değinen Bayraktar, muhalefetin eleştirilerine atıfta bulunarak, “Mavi Vatan bir masal diyorlardı, biz Allah’ın izniyle destan yazıyoruz” dedi.
Gabar’dan 2 milyar dolarlık üretim
Gabar’da günlük 80 bin varil petrol üretildiğini ve bunun yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe denk geldiğini belirten Bayraktar, “O kadarlık petrolü almak için dışarıya bu dövizi ödüyorduk, şimdi para cebimizde kaldı” ifadelerini kullandı.
Yenilenebilirde rekor hedefi
Türkiye’nin yenilenebilir enerjide dünyada 11. sırada olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu yıl rüzgar ve güneşte 10 bin megavatlık ilave kurulu güce ulaşacaklarını ve evlerde tüketilen elektriğin tamamının güneş ve rüzgardan karşılanabildiğini söyledi.
Nükleer enerji ve madencilikte atılım
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde inşaatın tüm reaktörlerde aynı anda sürdüğünü belirten Bayraktar, “Hedefimiz nükleer lige çıkmış bir Türkiye” dedi. Madencilik sektöründe 150 bin kişinin çalıştığını, bu sayının kolayca artabileceğini ifade etti.
Destekler ihtiyaç sahiplerine yoğunlaşacak
Enerji desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, bu yıl destek tutarının 700 milyar liraya, finansmanıyla birlikte ise neredeyse 1 trilyon liraya ulaşacağını kaydetti.





