Merkez Bankası’ndan gelen düzenlemeler kapsamında tüketici ve ticari kredi faiz oranları artarken, kredi kartlarında nakit çekimi taksit sayısının 12’den 3’e indirildiği ifade edilmişti. Bankalarda faiz oranları artışa geçse de düşük tutarlarda sıfır faizli kredi avantajı sürüyor. 5 banka yeni müşterileri için faizsiz kredi fırsatını duyurdu.

Öyleyse, bankalarda faizsiz kredi tutarı ve vade kaç oldu? Vatandaşın banka tercihinde en önemli kısım nedir? Uygun koşulla kredi çekmek için son şans mı?

Konuya yönelik ayrıntıları Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, açıkladı. Bayram’ın konuşması şöyle:

“Bazı bankalar TL mevduat bulmak adına yeni müşterilerine sıfır faizli kredi imkanı sunuyor. Bunun asıl nedeni ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırı düşürülmüştü. Bankalar için TL mevduat çok daha değerli hale gelmeye başladı. Bankalar şu anda TL mevduat arıyor. Pek çok banka faizsiz kredi veriyor. Bu krediden faydalanmak vatandaş açısından mantıklı. Müşterilere 6 ay vadeye kadar 10 bin TL ile 30 bin TL arasında değişen kredi kullandırılıyor. Burada banka seçimi tamamen kişinin kendisine aittir. Tabi kredi kullanmak vatandaş açısından mantıklı olabilir.

FAİZSİZ KREDİ İLE DÖVİZ, ALTIN, KRİPTO PARA SATIN ALINIYOR, BU DURUM HAKKINDA DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Kişiler bu tutarı çekip dövize aktarabiliyor. Kümülatif olarak bakıldığında kullanılan tutarların tamamının kripto para, döviz, altına aktarılması istenilmeyen bir durum olacaktır. Eğer faizsiz kredi ile döviz alınıyorsa bu ekonomi yönetiminin istemeyeceği bir durumdur. Altın, döviz ve borsaya gidiyorsa bu tutar banka tarafından takip edilmelidir. Krediler ihtiyacı olanlara yönelik kullandırılmalıdır.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

BANKA TERCİHİ YAPARKEN NE GİBİ DURUMLARA DİKKAT ETMELİYİZ?

Banka seçimi yaparken vatandaşlar bunun için özgürdür. Faizsiz kredi ile bankalar vatandaşları başka taahhütler altına sokabiliyor. Buna dikkat etmekte fayda var diye düşünüyorum.

UYGUN KOŞULLU KREDİ ÇEKMEK İÇİN SON ŞANS MI?

Son dönemde kredi ve kredi kartları ile ilgili bazı düzenlemeler söz konusu. Uygun koşullu borçlanmak için son fırsat değil çünkü şu anda borçlanmak için uygun bir koşul yok. Bankadan yüzde 50’ye yakın faizli kredi çekip bunu döviz, altına yatırmak çok mantıklı bir yatırım tercihi olarak görülmüyor diyebiliriz.” şeklinde konuştu.