Bankacılık sektörü, tahvil zorunluluğu, TL dönüşüm oranı hedefi ve yabancı para zorunlu karşılık artışları gibi düzenlemelerle birlikte seçim belirsizliğiyle karşı karşıya olması nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi verme konusunda daha dikkatli bir tutum benimsemeye başladı. Ayrıca, KOBİ kredileri de belirsizlik nedeniyle sekteye uğrattı.

Ekonomim.com'un haberine göre, bankacılık sektöründe işler karmaşık hale geldi. Zaten sürekli güncellenen regülasyonlarla uğraşan sektörün üzerine bir de seçim belirsizliği yükü binmiş durumda. Geçen hafta cuma günü Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu ile ilgili yükleri ağırlaştırması sonucunda kredi kanalları neredeyse kapandı. Bankacılık sektörü kaynakları, ihtiyaç kredisinde regülasyonlardan muaf olan 70 bin liranın üzerine çıkılmadığını, ticari kredilerin kesildiğini ve KOBİ kredilerinde bile yavaşlama olduğunu belirtti. Hem kamu bankaları hem yerli hem de yabancı bankalar şu anda 70 bin liranın üzerinde ihtiyaç kredisi almanın neredeyse imkansız olduğunu ifade ettiler.

Merkez Bankası, geçen cuma günü TL mevduat oranında tahsis tesis yükümlülüğü oranını yüzde 60'a yükseltti, TL mevduat dönüşüm oranı hedeflemesini geri getirdi. Ayrıca ihtiyaç ve ticari kredi faizinde üst limitin aşılması durumunda menkul kıymet tesis yükümlülüğü oranını yüzde 150'ye çıkardı ve TL mevduat oranı yüzde 60'ın altında kalan bankalara da yabancı para mevduat oranı için zorunlu karşılık oranını 5 puan artırdı. Bu değişiklikler öncesinde de bankacılık sektörünün kredi arzı düşük seyrediyordu.

Kamu bankalarına yazılı talimat geldi ve 70 bin lira sınırının ihtiyaç kredilerinde aşılmaması, konut kredilerinde ise 250 bin lira sınırının aşılmaması yönünde talimat verildi. Kamu bankaları bu konuda yalnız değil, yerli özel ve yabancı bankalar da 70 bin lira sınırını aşmamaya çalıştıklarını doğruladı. Bir kaynak, 70 bin lira altında kredi vermeye devam ettiklerini ancak üstüne çıkmaya heveslerinin olmadığını ifade ederek ihtiyaç kredisi faizlerinin daha yüksek miktarlarda kredi vermeyi zorlaştırdığını belirtti. Aynı kaynak, 70 bin liranın üzerinde kredi vermek için aylık en az yüzde 3,5-4 seviyesinde faiz uygulamanın gerektiğini, ancak bu yüksek kredi faizinin menkul kıymet alım zorunluluğunu karşılamak için yeterli olmadığını ifade etti.