Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar tarafından verilen kredilere yönelik usul ve esaslarda değişikliğe giderek, kredi işlemlerinde hesap durum belgesi sınırını yükseltti. Artık 5 milyon TL'yi geçen kredi işlemlerinde müşterilerden hesap durumu belgesi talep edilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan 'Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yönetmelik uyarınca, bankaların 5 milyon TL'nin üzerinde verdiği nakdi ve gayri nakdi krediler için müşterilerden hesap durumu belgesi talep etmeleri zorunlu hale getirildi.


Önceki düzenlemede bu uygulama, 2 milyon TL'yi geçmeyen kredi talepleri için geçerliydi. Yeni düzenleme ile bu sınır arttırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi


Tüketici kredileri bu düzenleme kapsamında değerlendirilmiyor; yalnızca nakdi ve gayri nakdi kredi işlemleri için geçerli.


Kredilerin 5 milyon TL üzerinde olması durumunda, hesap durumu belgeleri her yıl hesap dönemini takiben 9 ay içerisinde alınmaya devam edecek.


Yurt içi bankalar arasındaki vadesiz veya vadesi 3 ayı aşmayan işlemler için ise hesap durumu belgesi alınmayabilecek.


Bankalar, kredi işlemlerinden kaynaklanacak riskleri ölçmek, müşterinin mali gücünü düzenli olarak analiz etmek ve izlemek, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmek ve bunlara ilişkin esasları belirlemekle yükümlü olacak.