Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca yapılan, üreticilere ait faaliyetlerin ülke genelinde kayıt altına alınması ve çiftçilerin desteklerden faydalanabilmeleri için oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvuruları sürüyor.

Bakanlık'ın yapmış bilgilendirmede başvuruların 2 Ocak 2024 için son tarih olduğu tekrarlandı.

Başvurular, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayıp 2024 üretim yılına ilişkin ÇKS işlemleri, hem il/ilçe müdürlüklerince hem de e-Devlet kapısı üzerinden erişime açıldı.

ÇKS için ilk kez başvuruda bulunacak ya da daha önce başvurusu olup da arazi edinim bilgilerinde farklılık olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapması isteniyor. Önceki yıllarda ÇKS başvurusunda bulunan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden başvurularını yenilebiliyorlar.

Mirasçıları adına intikali yapılmamış araziler de kaydediliyor

ÇKS Yönetmeliği’nde düzenlenen son değişiklik ile mülkiyet durumu önemli olmaksızın tarımsal faaliyet yapılan alanlar taahhütname belgesi ile kaydediliyor. Bahsedilen düzenleme ile daha önce kayıt altına alınamayan maliki vefat etmiş ve tapu kayıtlarında mirasçıları adına intikali yapılmamış araziler de kayıt edilebiliyor.

Mülkiyet ve mirasçılık sıkıntıları nedeniyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından faydalanamayan üreticiler de bu imkânlardan yararlanabilecek.

Valilik'ten Ankara'ya yeni uyarı: Sel, fırtına ve doluya dikkat Valilik'ten Ankara'ya yeni uyarı: Sel, fırtına ve doluya dikkat

"TarımCebimde"  uygulaması da erişime açık

Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm çerçevesinde yapmış oldukları  "TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden de ÇKS işlemlerini gerçekleştirelebiliyor.

Konuya iilişkin uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık ve rahatlık sunuyor.

Bu çerçevede, e-Devlet üzerinden 1 Ekim 2022 itibarıyla ilk defa yapılabilen ÇKS kayıt yenileme ve ürün güncelleme başvuru sayısı 1 milyon 500 bine yaklaştı. Verilen tarih itibarıyla e-Devlet ve "TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden ilk defa üretilebilen ÇKS belgesi sayısı ise 11 milyonu aştı.