Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak? Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak?

Ticaret Bakanlığı, Ramazan Bayramı tatili veya ara tatil planları yaparken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, kopya edilmiş web siteleri, e-posta ve SMS yoluyla 'hayali otel' dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı. Bakanlık, paket turlar veya konaklama faaliyetleriyle ilgili aldatıcı veya yanıltıcı nitelikte reklamlar veya haksız ticari uygulamalarla karşılaşıldığında, Reklam Kurulu Başkanlığı'na başvurulması gerektiğini belirtti.

Özellikle otel ve turizm tesislerinin internet siteleri kopyalanarak veya e-posta ve kısa mesajlar üzerinden cazip tekliflerle dolandırıcılık yapıldığına dair bir uyarı bulunmaktadır. Aynı zamanda otellere ilişkin yıldız bilgilerinde de sahtekarlığa gidildiği belirlenmiştir. Bu nedenle, turistlerin ve tüketicilerin dikkatli olmaları gerekmektedir.

Bakanlık, bu tür dolandırıcılık olaylarını engellemek için şu önemli noktalara dikkat çekmektedir:

Turizm tesislerinin ve seyahat acentalarının belgeli olup olmadığını doğrulamak için 'www.kulturturizm.gov.tr' ve 'www.tursab.org.tr' gibi resmi adresleri kullanmak gerekmektedir. Bu adresler üzerinden turizm tesislerinin kaç yıldız sahibi olduğu gibi bilgilere de ulaşılabilmektedir.

Mesafeli sözleşmelerde, seyahat acentasının veya turizm tesisinin internet sitesinde yer alan adres, unvan ve iletişim bilgilerini kontrol etmek ve internet sitesinin 'elektronik ticaret bilgi sistemi'ne (ETBİS) kayıtlı olup olmadığını doğrulamak önemlidir.

Sosyal medya üzerinden yapılan satış yerine, seyahat acentalarının kendi resmi internet sitelerini kullanmak ve ödeme hususlarında dikkatli olmak gerekmektedir.

Reklam ve tanıtımlar ile ilgili olarak aldatıcı veya yanıltıcı bilgilere dikkat etmek ve şüpheli durumlarda Reklam Kurulu Başkanlığı'na başvurmak gerekmektedir.

Tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için tüketici hakem heyetleri veya tüketici mahkemelerine başvurmak gerekmektedir. 2023 yılı için 66 bin TL altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine, 66 bin TL ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemelerine başvurulması gerekmektedir. Ancak, dava açmadan önce ara bulucuya başvurulması da gerekmektedir.

Reklamlarda indirimli fiyatlar ile ilgili olarak indirimden önceki fiyatın, indirimli satışın başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin miktarının açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda indirimden önceki fiyat, indirimden önceki 30 gün içindeki en düşük fiyatı yansıtmalıdır.