Aziz Yıldırım'dan Fenerbahçe başkanlığı için aday olma kararı Aziz Yıldırım'dan Fenerbahçe başkanlığı için aday olma kararı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasındaki yetki gerilimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bu tartışma hakkındaki yeni gelişmeler, Ankara'da katılacağı bir açılış öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken geldi.

Bakan Tunç, "Türk Ceza Kanunu'na göre devletin güvenliğine ilişkin suçlar yazılmıştır. Seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla terör suçları dokunulmazlık kapsamında mı değil mi? Yargıtay, terör suçlarının dokunulmazlık kapsamı dışında olduğunu ifade ediyor. İki yüksek mahkememiz arasında bu konuda bir görüş farkı bulunuyor." şeklinde konuya açıklık getirdi.

Ayrıca Bakan Tunç, konunun farklı yönlere çekilmesinin hatalı olduğunu vurgulayarak şunları ekledi: "Özgür (Özel) Bey'in cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız ifadeleri var. Ancak bu tür durumlarda darbe girişimi söz konusu değil. Türk milleti darbeyi ve darbecileri iyi tanır. Eğer yüksek mahkemelerimiz arasında görüş ayrılıkları varsa, AYM'nin kuruluş kanunuyla ilgili anlaşmazlıklar mevcutsa, bu konular Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışılabilir ve çözüme kavuşturulabilir. Konu hukuk çerçevesinde tartışılır ve çözüm bulur."

Hatırlatmak gerekirse, AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve cezaevindeyken Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, daha önce verilen hapis cezasını onaylamış ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bu nedenle iki yüksek mahkeme arasındaki anlaşmazlık devam etmektedir.