Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Yiğitler Köyü'nden bir yol yapımı projesinin her zaman gündemde olduğunu belirtti ve bu projenin Türk toplumuna insani yardımı ulaştırmayı amaçladığını ifade etti.

Fidan, açıklamasında Birleşmiş Milletler'in (BM) Ada'daki tarafsızlığını kaybettiğine inandıklarını belirtti. Ada'da bulunan BM görevlilerinin Rum tarafıyla ilgili yol yapımına herhangi bir engelleme veya kınama yapmadığını ancak Türk tarafının insani yardım amacıyla yaptığı yol yapımına karşı BM'nin ciddi adımlar attığını ifade etti. Bu durumun BM'nin tarafsızlığını zedelediğine inandıklarını dile getirdi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yeni Anayasa İçin Tarih Verdi! Beklenenden de Yakın TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yeni Anayasa İçin Tarih Verdi! Beklenenden de Yakın

Ayrıca, 18 Ağustos tarihinde yaşanan istenmeyen olaylara da değinen Fidan, BM'nin Ada'daki sivil ve askeri varlığının koordinasyonsuz olduğunu belirtti. BM'nin Ada'da 'ara bölge' olarak nitelendirdiği ve KKTC'nin kendi toprağı olarak gördüğü tartışmalı bölgeye aniden BM araçlarının yığılmasını hoş karşılamadıklarını ifade etti. BM'nin bu tavrıyla tarafsızlığını yitirdiğine inandıklarını vurguladı ve KKTC'nin haklı pozisyonunu sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

Son olarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine de değinen Fidan, Türkiye'nin AB üyeliği taahhüdünün güçlü bir şekilde vurgulandığını belirtti. Türkiye'nin AB üyeliği ve bölgeye yeni fırsatlar sunma konusunda açık kapılar bulunduğunu ifade etti ve Avrupalı liderleri bu fırsatları kullanmaya davet etti.