Anayasa Mahkemesi, kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve iptal etti. Bu karar, yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiriyor.

Emekli maaşlarına temmuz zammı: İşte beklenen rakamlar Emekli maaşlarına temmuz zammı: İşte beklenen rakamlar

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, CHP'li milletvekillerinin başvurusu üzerine yapılan incelemede 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin anayasaya aykırı olduğu tespit edildi. Bu madde, çerçeve protokollerinin bağlayıcılığını düzenliyordu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, çerçeve protokollerinin bağlayıcılığının sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı vurgulandı. Bu durumun sendikal faaliyete ve sendika hakkına yönelik bir sınırlama olduğu belirtildi. Kararda, düzenlemenin Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.

2017'de yapılan düzenleme ile hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere çerçeve anlaşma protokolleri imzalanmasına olanak tanınmıştı. Ancak bu düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla iptal edilmiş oldu.

İşçi konfederasyonları, sendikaların görüşü alınmadan imzalanan protokollere karşı çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla sendikaların grev hakkı iade edilmiş oldu ve çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcılığı sona erdi. Bu karar, kamu işçileri için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.