Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, CHP, 2019 tarihli ve 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin tamamını ve 2018 tarihli ve 14 numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. maddesine eklenen "CİMER'in çalışma usul ve esasları Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir" şeklindeki 3 numaralı fıkrayı Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek, iptali için AYM'ye başvurdu.

İptal talebini değerlendiren Yüksek Mahkeme, Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin tamamını ve CİMER'e ilişkin söz konusu maddeyi Anayasa'ya aykırı bulup iptal etti.

Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi? Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi?

Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin iptal hükmü bir yıl, CİMER'e ilişkin iptal hükmü ise 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

AYM'nin kararında, kurulan Türkiye Adalet Akademisinin hakim ve savcıların meslek içi eğitimlerini düzenlemekle görevlendirildiği belirtildi ve bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulandı. Mahkeme, söz konusu kararnamenin, hakim ve savcıların meslek içi eğitimlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiği ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Ayrıca, CİMER'in görev ve faaliyetlerinin, dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkının kapsamında olduğu ifade edildi. Bu nedenle, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde CİMER'in çalışma usul ve esaslarının Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesine dair hüküm yetki yönünden iptal edildi. Kararda, bu tür haklarla ilgili düzenlemelerin kararname ile yapılamayacağına vurgu yapıldı.