2023 yılının ilk yarısında günlük 13.33 lira, ikinci yarısında ise günlük 16.66 lira olarak verilen asgari ücret desteği 2024 yılında günlük 23.33 liraya yükseltildi. Bu anlamda bu yıl işverene kişi başına aylık 700 liralık asgari ücret desteği sunulacak.

Peki, kimler bu destekten faydalanabilecek? SGK, paylaştığı yeni genelge ile destekten faydalanma şartlarını tek tek açıkladı. İşte listenen o maddeler..


Asgari ücret desteğinden yalnızca malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi verilen, yani uzun vadeli sigorta kollarına bağlı çalışanlar için yatırılacak. Çalışan sayısı ve sektör ayrımı yapılmaksızın destek sağlanacak.

ÇALIŞAN KİŞİ BAŞINA 700 TL
- Destek, 2024 yılının ocak-aralık süreci için sunulacak ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

İşveren, geçen senenin aynı zamanlarında, çalıştırdığı işçi için prime esas kazancı günlük 671 lira, aylık da 20 bin 130 lira ve altında olan çalışanlar için destekten faydalanacak.

Bu çalışanlar için işverene, günlük 23.33 lira, aylık da 700 lira asgari ücret desteği sunulacak. Prime esas kazancı toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için günlük 1.341 lira ve linyit, taşkömürü çıkarılan işyerleri için de günlük 1.789 lira olanlar için de günlük 23.33 lira, aylık da 700 lira asgari ücret desteği sağlanacak.

- Asgari ücret desteği işverenlerin SGK’ya olan prim borçlarından mahsup edilecek.

- Emekli çalışanlar ile EYT’den emekli olanlar için işverene destek sağlanmayacak.


2024 ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ FARKLAR NE OLDU?
Destek, 1 Ocak 2024 tarihinden önceki işyerleri ile bu tarihten sonra kurulan veya tescil edilen işyerleri için farklı sağlanacak.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

2024 öncesi döneme ilişkin sigorta primine esas kazanç tutarı 671 lira ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayılarını geçmemek üzere 2024 yılının aynı döneminde asgari ücret desteği sağlanacak.

2023’ün ocak-aralık döneminde bildirilen sigortalı sayısının altına düşülmemesi gerekiyor. Örneğin, geçen senenin tamamında işyerinde sigorta primine esas kazanç tutarı 671 lira ve altında olan 200 çalışıyorsa, bu yıl da aynı çalışan sayısının aynı olması öenm arz ediyor. Çalışan sayısı 190’a inmişse o işletmeye asgari ücret desteği verilmeyecek.

EV İŞLERİNDE ÇALIŞANLARI İÇERİYOR
- 2024 yılında tescil edilen işyerlerinin asgari ücret desteğinden yararlanması için tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları esas alınacak.

Bu yıl geçerli olacak asgari ücret desteğinin geçtiğimiz seneler göre farklı olacak. Buna göre, ister geçmiş yıllarda kurulmuş olsun ister 2024 yılında sigortalı çalıştırmaya başlanmış olsun; ödeme vadesi geçmiş prim ve para cezası borcu olan işverenler destekten yararlanamayacak. Düzenleme ile de ilgili aya ait primlerin yasal süresi içinde ödenmesi şartı isteniyor.

Asgari ücret desteğinden ev hizmetlerinde veya hasta bakıcı, çocuk bakıcısı gibi ev işlerinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıranlar da yararlanacak.

Bu şekilde çalışanlara günlük 23.33 lira, aylık 700 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Destekten geçen sene ev işlerinde çalışan veya bu sene ilk kez çalışmaya başlayanlar faydalanabilecek.