17 yaşındaki bir imam hatip lisesi öğrencisi, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik uygunsuz bir hareket nedeniyle tutuklandı ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Olay, İstanbul'da 8 Temmuz 2023 tarihinde sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımın ardından başladı. İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün raporuna göre, bu paylaşım incelendi ve uygunsuz içerik içerdiği tespit edildi. Paylaşımın sorumlusu olarak A.E.S. isimli 17 yaşındaki öğrenci belirlendi.

Asgari ücret 29 bin 640 lira oldu! Yavru vatanda rekor zam... Asgari ücret 29 bin 640 lira oldu! Yavru vatanda rekor zam...

Olayın ardından A.E.S., 20 Eylül 2023'te gözaltına alındı ve aynı gün tutuklandı. İfadesinde, paylaşımda yer alan eylemin yaklaşık iki yıl önce gerçekleştiğini ve Atatürk'ün fotoğrafına yönelik olduğunu ancak o dönemde fotoğrafın Atatürk'e ait olduğunu bilmediğini belirtti. Ayrıca, bu eylemin sınıfta arkadaşlarıyla eğlenmek amacıyla yapıldığını ve Atatürk'ün hatırasına hakaret etmek gibi bir amacının olmadığını savundu.

Ancak savcılık, A.E.S.'nin Atatürk'e alenen hakaret ettiği ve bu suçu basın yoluyla işlediği gerekçesiyle kamu davası açılmasını talep etti. İddianamede, A.E.S.'nin 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.