Türkiye, ekonomik sorunlarla boğuşurken, hem sabit gelirliler hem de çiftçiler büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Sabit gelirli tüketicilerin büyük bir kısmının yaşadığı hayat pahalılığının önemli bir bölümünün gıda fiyatlarından kaynaklanması, dikkatleri çiftçilere çekiyor.

Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde

Ancak çiftçiler, yüksek maliyetler nedeniyle yeterli gelir elde edemediklerini ve elde ettikleri gelirin sık sık masraflarını karşılamaya bile yetmediğinden yakınıyor.

Ekonomik zorluklar içindeki bu dönemde yapılan seçimlerde, beklenenin aksine, iktidarın yer aldığı ittifak parlamento ve Cumhurbaşkanlığı için öne çıktı. Muhalefetin soğan ve et fiyatları gibi konuları simgeleştirdiği propaganda döneminde, seçmen tercihi muhalefet lehine dönmedi.

Öte yandan, iktidar kanadı da yeni katılımların çoğunluğunu elde etmek zorunda olduğundan ikinci turun garantisi olmadığının farkında. Bu nedenle, seçimlere 10 gün kala propaganda döneminde seçmenin karşısına yeni ekonomik vaatlerle çıkmayı planlıyor.

Kulislerde, ücretli kesime ve çiftçilere hangi mesajların verileceği konuşuluyor. Ücretli çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olması veya bordrolarının asgari ücretten gösterilmesi, yeni asgari ücrete yönelik beklentileri artırıyor. Ücretli çalışanlar, yılbaşından bu yana enflasyon karşısında ücretlerinin yüzde 15.21 oranında gerilediği bir dönemde, asgari ücrette artış beklerken, asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler ise ocak ayındaki gibi paralel bir ücret artışı talep ediyor.

Seçimin ikinci tura kalmasıyla birlikte belirsizlikten şikayetçi olan iş dünyası şimdi de asgari ücretin 28 Mayıs'tan önce belirlenip belirlenmemesine takılmış durumda. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sürecinden önce asgari ücretin temmuz ayında yeniden ele alınacağını belirtse de kulislerde geçerlilik tarihi temmuz ayı olsa bile seviyesinin seçim öncesi ilan edilebileceği konuşuluyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçimden önce katıldığı bir TV programında asgari ücretin 500 dolara karşılık gelen bir seviyede belirleneceğini söylemişti.