Pandeminin başlangıcından beri oluşan çip krizi devamında ise Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle otomobil sektöründeki artışlar sürekli devam ediyor. Otomotiv sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre artan üretim maliyeti nedeniyle mayıs ayı itibariyle sıfı ve ikinci el otomobillerde rekor düzeyde artış bekleniyor.

Salgın sürecinde birçok otomotiv devi üreimi durdurmaya gitti.Hal böyle oluncada araç fiyatları bir hayli arttı.. Peki, Araçlara zam gelecek mi 2022? Sıfır araçlara zam var mı? Otomobil fiyatları ne olur? Sıfır ve ikinci el araç fiyatları artacak mı? İşte detaylar…

Araba alacaklar dikkat; dev zam geliyor!

SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI ARTACAK MI?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan, yılsonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini söyledi. Alp Gülan, pazarın son yıllarda gerilediğini hatırlatarak, "Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30'luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dışarıdaki sorunlar edeniyle yüzde 25'e yakın bir zam beklentisi var" diye konuştu. Rusya-Ukrayna savaşının gelecek bu zamlarda büyük etkisi olduğunu dile getiren Gülan, "Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enfl asyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yılsonuna kadar otomobillerin Türkiye'ye yüzde 25 zamlı gelecek" diye konuştu. Bu sadece otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki artış. Gülan, Türkiye'deki vergi sistemi ve kura bağlı olarak bu oranın daha artabileceğine dikkat çekti.Alp Gülan, fiyatların artacağı beklentisinin yatırımicıları harekete geçirdiğini beliriterek, "Yatırım amaçlı otomobil alanlar pazarın bir nebze de olsa canlı kalmasını sağlıyor" dedi.

ARAÇ FİYATLARINA ZAM MI GELECEK?
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan'dan geldi. Dünya'dan Aysel Yücel'e açıklamalarda bulunan Gülan yılsonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini söyledi. Gülan, otomotiv sektöründeki daralmayı ve fiyat artışlarını İTO'nun nisan ayı meclis toplantısında da gündemine de taşıdı.