Anayasa Mahkemesi, motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemeyi iptal etme konusundaki başvuruyu perşembe günü esastan görüşecek. Bu gelişme sonrasında, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi yapmış olan mükellefler için para iadesi olasılığı gündeme geldi.

Düzenleme kapsamında, 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin Ağustos ve Kasım aylarında iki taksitte ödenmesi kararlaştırılmıştı. İlk taksit için son ödeme tarihi 6 Eylül 2023'e kadar uzatılmıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ek MTV olarak şimdiye kadar 13,2 milyar lira tahsil edildi. Ancak Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal ederse, ek MTV ödemesi yapmış olanlar paralarını geri alabilecekler mi?

MTV'yi Ödeyip Dava Açan Mükellefler

 Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran'a göre, eğer 6 Eylül'e kadar ek MTV ödemesini yapmış ve aynı zamanda dava açmışlarsa, Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdiğinde ödedikleri miktarı faiziyle geri alabilecekler.

MTV Ödemesi Yapan, Ancak Dava Açmayan Mükellefler

 Ödeme yapmış ancak dava açmamış mükellefler için durum daha karmaşık. Başaran, bu mükellefler için iptal kararının etkili olmadığını belirtiyor. Bu nedenle, bu grup için mevcut hukuki durum geçerli kabul ediliyor. Ancak Başaran, bu mükellefler için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguluyor ve ek MTV ödemesinin iadesinin sağlanması gerektiğini dile getiriyor.

MTV Ödemesi Yapmayan Mükellefler

 MTV ödemesini yapmamış olanlar için ise Başaran, Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar ödeme emri aldılarsa derhal dava açmalarını öneriyor.

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?" Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?"

Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi'nin ek MTV düzenlemesini iptal etmesi durumunda, dava açmış olan mükelleflerin para iadesi alma olasılığı bulunurken, ödeme yapmış ancak dava açmamış mükelleflerin durumu daha belirsizdir ve yasal düzenlemeler gerekebilir.