Anayasa Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanına, internet yayınlarından içerik çıkarma yetkisi veren düzenlemeleri iptal etti. 5651 sayılı Kanuna eklenen 7253 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ile yapılan değişikliklere karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Anayasa Mahkemesine başvurarak bu düzenlemelerin iptalini talep etti.

Anayasa Mahkemesi'nin Resmi Gazetede yayımlanan kararına göre, CHP'nin başvurusu ve Tavşanlı Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılan itiraz üzerine, mahkeme, 7253 sayılı Kanunun BTK Başkanına resen erişimi engelleme yetkisi veren hükümleri ile internet ortamındaki yayınlara erişim engeli ya da içeriğin çıkarılması kararı verilmesini öngören maddelerini iptal etti.

Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

Gerekçede, BTK Başkanının, belirlenen suçları oluşturan yayınlara ilişkin içeriğin çıkarılması kararı verebilme yetkisinin, adli süreç başlamadan ve kişinin mahkum edilmemiş olması şartı aranmadan uygulanmasının masumiyet karinesini ihlal ettiği belirtildi. Ayrıca, içeriğin çıkarılması işleminin, ceza yargılaması sürecinden bağımsız olarak Başkan tarafından yapılacak suç tespitine dayandığı vurgulandı.

Mahkeme kararında, "İptali istenen kuralların ifade özgürlüğünü sınırlayarak basın özgürlüğünü gözetmede yetersiz kaldığı" ifade edildi.