Altın, 2024 yılına hızlı bir giriş yaparak yatırımcıları heyecanlandırıyor. Sarı metalin önümüzdeki yıl 2.200 doların üzerine çıkabileceği öne sürülüyor. Peki, bu yükselişin arkasında ne gibi faktörler bulunuyor?

Avukattan, başörtülü hakimler için 'reddi hakim' talebi Avukattan, başörtülü hakimler için 'reddi hakim' talebi

Altın fiyatlarının yükselmesinde etkili olan temel faktörler arasında beklenen faiz indirimleri ve merkez bankalarının altın alımları yer alıyor. Yatırımcılar, Federal Rezerv'in faiz indirimine gideceği beklentisiyle altına olan talebin artacağını düşünüyor. Ayrıca, ABD dolarının zayıflayacağı beklentisi de altın fiyatlarındaki yükselişin arkasındaki önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Deutsche Bank analistlerine göre, Fed'in sağlayacağı destekle altın, 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 2.150 doları bulabilir. Bu değerlendirmede, altının yıl içinde 2.200 doların üzerinde işlem görmesinin beklendiği belirtiliyor.

City Index'in kıdemli analistlerinden Matt Simpson, Fed'in politikalarındaki güvercin dönüşün altını desteklediğini ve altın fiyatlarının 2.000 dolarlık direnci kırarak yeni zirvelere doğru hareket ettiğini belirtiyor. Simpson'a göre, dolardaki düşüş eğilimi devam ederse altın fiyatlarındaki yükseliş sürebilir.

Analistler, altın rallisinin sadece altınla sınırlı kalmayabileceğini, gümüşün de benzer bir şekilde yukarı yönlü hareket edebileceğini öngörüyor. Ancak, ekonominin hız kesmesi durumunda platin, paladyum ve rodyum gibi endüstriyel metallerin performansının olumsuz etkilenebileceği uyarısı yapılıyor.

Heraeus Precious Metals'teki emtia analistlerine göre, altın, 2024 yılında potansiyel bir ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalındığında en iyi performans gösteren varlık olabilir. Analistler, düşük faiz oranlarına bağlı olarak altının yeni yılda ons başına 1.880 ila 2.250 dolar aralığında işlem göreceğini öngörüyor.

Yatırım bankası Societe Generale ise Fed faiz oranlarının 2024'te 150 baz puan daha düşük olmasını bekleyerek, altın fiyatlarının yeni yılda 2.200 dolara tırmanabileceğini tahmin ediyor.