Dünya Ekonomik Forumu toplantısı, altın piyasasını salladı. Merkez bankalarının faiz görüşmeleri ve jeopolitik değişiklikler, gram altın fiyatlarını da yakından etkileyenönemli unsur haline geldi.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarının yeni grafiğiyle ilgili dikkat çeken açıklamlarda bulundu:

"Geçen hafta başından beri özellikle her sene bu aylarda, bugünlerde yapılan İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu toplantısı damgasını vurdu.

Burada eski IMF başkanları, aynı zamanda Dünya Bankası başkanı ve yardımcıları, yine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın yaptığı konuşmalar piyasalara yön vermeye başladı. Özellikle 2023'ün sonuna doğru artık 2024'te faiz indirimlerine Merkez bankaları başlayabilecek ve hatta ikinci yarıda indirimler başlar gibi görüşlerin daha öne çekildiğini ve çeyrek sonunda, başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere Avrupa Merkez Bankası da faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi söz konusuydu." dedi.


Vatan Gazetesi'nin haberine göre;

Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı

"Temel gerek siyasi olarak gerekse ekonomik olarak Çin ile Amerika arasındaki savaşın gizli de olsa bazı türevleri, aynı zamanda Büyük Ortadoğu projesinin bu şekilde bölgemizde jeopolitik gerginlikleri artırdığını da biliyoruz. O bakımdan altını bu konuda bir değişiklik yok, destekleme konusunda hatta biraz daha etkili denilebilir."

"Altın fiyatı ile ilgili yeniden bir faiz baskısı veya faizin bir süre bu seviyelerde yüksek seviyelerde kalması nedeniyle altın fiyatının bundan bir miktar olumsuz etkilendiğini görüyoruz ama her şekildecjeopolitik gerginliklerin özellikle desteğiyle bir noktada birazcık da özellikle dolar endeksinin yüksek kalması ve ve Amerika'nın 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar % 4'lerin üzerine çıkması da altını bir miktar baskıladı."

'DALGALANMALAR DEVAM EDECEK GİBİ'

"Fakat önümüzdeki süreçte kademeli olarak daha önceki destek seviyeleri artık direnç seviyeleri oluşmaya başlayacak. 2013, 2025, 2032, 2039 ve 2045-50 dolar seviyeleri kademeli direnç seviyesi olarak görünüyor. Yeni açıklamalar, özellikle gelecek ekonomik veriler ve önümüzdeki hafta başlayacak Merkez Bankası Haftası ile birlikte bu seviyeler, altın fiyatı ile ilgili seviyeler yani küçük çaplı dalgalanmalar devam edecek gibi görünüyor."

"Özellikle 25 Ocak'ta hem bizim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz toplantısı var. Muhtemelen 250 baz puanlık bir faiz artırım beklentisi orada da yer alıyor. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası yine faiz toplantısı var ve bu faiz toplantısında bir faiz değişikliği yapmayacağı ve beklemeye geçeceği beklentisi konuşuluyor."

'250 DOLAR ONS SEVİYELERİNDE'

"Diğer taraftan da yine ayın sonunda 31 Ocak'ta Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz toplantısı var, bunun öncesinde de muhtemelen eyalet Merkez Bankası başkanlarının konuşmaları yine bazıları faizi daha önce indirsek olabilir, bir başkası henüz daha çok erken gibi bu açıklamalarla altın fiyatında özellikle ay sonuna kadar küçük çaplı dalgalanmalar ve trend olarak 2050 dolar ons seviyelerinde dalgalı bir seyir oluşması söz konusu olabilir."

"İç piyasada döviz fiyatlarında doların dış piyasalarda bir miktar toparlanması ile beraber iç piyasada da doların artık 30 liranın üstünde işlem gördüğünü bir dönemdeyiz. Tabii bu bir noktada altının gram fiyatını da çarpan etkisiyle etkiliyor, altın dış piyasalarda geriliyor." dedi.

'%35-40 ALTIN BULUNDURMAK ÖNEMLİ'

"İç piyasada talep nedeniyle bu enflasyona karşı paranın değerini koruma amaçlı alımların hala piyasalarda devam ettiğini ve bu da talep oluşturduğunu, altını ithalat kotası getirildiği için sınırlı şekilde ithalat yapılmasıyla beraber iç talepteki artışın da bu dış piyasa ile iç piyasa arasındaki fiyat farkı makasının yine açık olduğunu söyleyebilirim.

Bu nedenle dışarıdaki gerilemenin iç piyasaya çok fazla etkisi olmadığını, sınırlı etkisi olduğunu söylemek istiyorum. Özellikle geçtiğimiz günlerde 2070 TL'ye kadar yükselen altının gram fiyatının şimdilerde 2058 TL'ye kadar gerilediğini görüyoruz Ama bu gerileme dolar TL'nin 30 lirayı üzerine çıkmasıyla beraber çarpan etkisi daha fazla gerilemesini etkiliyor, yani gerilemesini engelliyor."

"Bu bakımdan önümüzdeki günlerde de altın yine gram TL itibariyle 2.000 liranın üzerinde işlem görmeye devam edeceğini, kısa vadeli fiyat aralığı verilmesi gerekirse 2045-50, daha sonra da 2075-85 TL seviyelerine doğru ulaşması söz konusu olabilir. Dolayısıyla altın yatırımcısı bu ortamda ne yapmalı, düşüşlerde orta uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilmeli, her zaman söylediğim gibi portföyde %40-35 altın bulundurmak doğru olur. Dolayısıyla dış piyasalarda altınla ilgili bir miktar tedirginlik olsa da içerideki görünüm daha farklı, içeride altın o tedirginliği yaşamıyor ve hatta biraz talepli bir sürece girilmiş durumda." şeklinde konuştu.

"Bu da enflasyonla ilgili beklentiler nedeniyle ve seçim politikası, yani seçimle ilgili beklentilerle piyasalarda bir miktar likidite artışının etkili olduğunu ve özellikle de daha önce yapılan açıklamalarda da mayıs ayına kadar enflasyonun yükselmesi beklentisi vatandaşta elinde üç beş kuruş birikimi varsa veya bir geliri varsa ayırabileceği bu gelirden daha ziyade altına yönelmesini yönelmeye devam ettiğini söyleyebilirim." şeklinde yorumladı.