Kamudanhaber-Özel haber

Murat Kenan Erdem

Dün sitemizde: Ali Yalçın Sendika’da Saltanatını İlan Etmek İçin mi Kongreyi Topluyor? Saltanatlarının devamı için 26 dava adamı aranıyor…” başlıklı bir haber yayınladık. Haberde, Eğitim-Bir-Sen’de yöneticilerin aynı göreve 3 dönemden fazla seçilmesini engelleyen tüzüğün 33. Maddesinin değiştirilmesine yönelik olarak Genel Kurul (Tüzük Tadil Kongresi) ilanına çıkıldığını duyurduk. Bir kişinin aynı göreve 3 dönemden daha fazla süreyle seçilmesinin ve o görevde uzun süre kalmasının sakıncalarını şimdi de Ali Yalçın’ın kendi cümleleriyle okuyalım…

8 Temmuz 2010 tarihinde Ali Yalçın’ın Şube Başkanı olduğu, okul müdürlerinin çoğu henüz Eğitim-Bir-Sen’li olmadığı dönemde; Ali Yalçın rotasyon konusunda şu sözleri sarf etmiş:

Ya Rotasyonu Uygulayın, Ya da Tapuları Verin!”

“……………………… Aynı kurumda uzun yıllardır görev yapan müdürlerden başarılı olanlar ile başarısız olanların ayırımına gitmeden söylenebilecek en önemli şey; “işletme körlüğü” diye tabir edilen yönetsel körelmedir. 35 yıldır aynı kurumda çalışmanın savunulacak tarafı yoktur. Rotasyon derhal uygulanmalı ve peşinden İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü gibi yönetsel birimlerde de rotasyon düzenlemesi yapılmalıdır. Aynı kurumda uzun yıllardır çalışma aynı zamanda oranı tartışılsa bile kirliliği beraberinde getirmektedir. Değişim-dönüşüm iddiasında olan bir siyasi iradenin okullarda saltanat olarak adlandırılacak bu uygulamaya son vermek üzere attığı adımdan geri dönmesinin öğretmenler nezdinde kaybedeceği itibar ve tepkisellik 5000 sayısından kat kat fazla olacaktır. Kaldı ki rotasyona uğrayacak olan müdürlerin tamamı buna karşı değildir. Özellikle merkezi okullarda görev yapanlar olmak üzere bazı okulların müdürleri rotasyon dursun kampanyasını yürütüyorlar. Sayıları ülke genelinde 1000-2000’i bulmaz. Bütün eğitim camiasının rotasyonda hükümetin kararlı olduğunu anladığında duyduğu heyecanı kursaklarında bırakmayın ve bazı imkânlardan el çekmek istemeyenlerle, duygusal olarak karşı çıkan bir kısım müdür lobisine teslim olmayın. Rotasyon kimseyi görevden almayacaktır. Yan taraftaki okula geç diyecektir. Yapılması gereken rotasyondan vaz geçmek değil, yayınlanan genelgedeki defoları onararak kararlı bir şekilde işleyen süreci hızlandırmaktır.

            Siyasi irade attığı adımdan geri adım atmamalı, rotasyonu uygulamalıdır. Önceden de rotasyonda adım atıldı fakat bazı sendikaların açtığı dava sonucu Danıştay’ın kısmi iptalleri üzerine yönetmelikten çıkarıldı. Yönetmeliğin sendikaların mutabakatı ile çıkması üzerine bazılarının bu kez “1 yıl erteleyip genel seçimler sonrasına bırakabilir miyiz?” Belki “seçim başka fırsatları (!) doğurur” planı amacına ulaşmamalıdır.

            20 yıl hazine arazisi işletenler geçmişte hak iddia etmişti. 35 yıl aynı okulda müdürlüğün daha fazla hak doğuracağı açıktır.

            Ya rotasyonu uygulayınız ya da okulların tapularını müdürlere veriniz.”

  ALİ YALÇIN

 

Şimdi bu açıklamanın satır başlarını bir kez daha gözden geçirelim:

·       Aynı kurumda uzun yıllardır görev yapmak “işletme körlüğü”dür.

·       35 yıldır aynı kurumda çalışmanın savunulacak tarafı yoktur.

·       Aynı kurumda uzun yıllardır çalışma kirliliği de beraberinde getirmektedir.

·       Saltanat olarak adlandırılacak bu uygulamaya son vermek üzere attığı adımdan geri dönmenin öğretmenler nezdinde kaybedeceği itibar ve tepkisellik 5000 sayısından kat kat fazla olacaktır.

·       Merkezi yerlerde görev yapanlar rotasyon istemiyor. Sayıları ülke genelinde 1000-2000’i bulmaz.

·       Bazı imkânlardan el çekmek istemeyenlerle, duygusal olarak karşı çıkan bir kısım müdür lobisine teslim olmayın.

·       20 yıl hazine arazisi işletenler geçmişte hak iddia etmişti. 35 yıl aynı okulda müdürlüğün daha fazla hak doğuracağı açıktır.

·        Ya rotasyonu uygulayınız ya da okulların tapularını müdürlere veriniz.

Sayın Ali Yalçın’a soralım:

·       Sendikada uzun yıllar görev yapmak işletme körlüğüne yol açmıyor mu?

·       Sendikada 35 yıl çalışmanın savunulacak bir tarafı var mıdır?

·       Sendikada 3 dönemden fazla çalışmak kirliliği de beraberinde getirir mi? Getirmezse neden, nasıl getirmez?

·       Sendikada 3 dönemden fazla seçilmeme kuralının kaldırılması da bir saltanat sayılır mı?

Bu kuralı kaldırmanın sendikaya öğretmenler nezdinde kaybettireceği itibar ve tepkisellik 427.386 (Dört Yüz Yirmi Yedi Bin Üç Yüz Seksen Altı) sayısından kat kat fazla olur mu?

·       Bu madde, hepi topu merkezi konumda görev yapan mevcut 23 şube başkanını, gelecektekilerle birlikte en fazla birkaç yüz kişiyi ilgilendirmiyor mu?

427.386 (Dört Yüz Yirmi Yedi Bin Üç Yüz Seksen Altı) üyenin yanında sayıları ülke genelinde 100-200’ü bulmayan seçkin azınlığın lafı olur mu?

·       Bu kural kaldırılınca sizin ifadenizle; sendika olarak, “bazı imkânlardan! el çekmek istemeyenlerle”, “duygusal!” olarak karşı çıkanlar lobisine teslim olunmuş mu olunur?

·       Burada söz konusu “bazı imkânlar” neler olabilir? Örneklendirebilir misiniz?

·       20 yıl hazine arazisi işletenler geçmişte hak iddia etmişti. Sendikada da 3 dönemden fazla süreyle görevde kalmak; görevde kalan yöneticiler açısından daha fazla bir hak doğurur mu?

·       Sendikada 3 dönemden fazla süreyle görev alanlara sizin ifadenizle; sendikanın tapusu da verilmeli midir?

·       İlçe başkanlarının doğrudan üye tarafından seçilmesi uygulamasına devam edilecek mi? Eğer edilmeyecekse seçimden hangi gerekçeyle vaz  geçilecek?

·       Son olarak; 427.386 (Dört Yüz Yirmi Yedi Bin Üç Yüz Seksen Altı) üyenin kaderine yön verecek bir uygulamanın 26 üst kurul delegesiyle onaylanabilmesi elbette yasaldır. Bunu tartışmıyoruz.

Ancak siz bunu etik buluyor musunuz?

Sayın Başkanım, sizden bu konularda kamuoyunu aydınlatmanızı bekliyoruz. Selam ve hürmetle… Sağlıcakla kalın…

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

KAMUDANHABER TELEGRAM KANALI İÇİN: https://t.me/kamudanhabersitesi