31 Mart yerel seçimleri, Türkiye siyasetinde önemli bir dönüm noktası oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), birinci parti olarak çıkarken, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ağır bir yenilgiye uğradı.

Seçim sonuçlarına rağmen, siyasi kulislerde yaşananlar ve AK Parti'nin iç dinamikleri hala tartışma konusu. Son olarak, Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AK Parti'nin seçim sonuçlarına ilişkin hayal kırıklığını ve parti içinde konuşulanları kaleme aldı.

Babacan'ın aktardığına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürekli olarak ekonomik durumu anlatmaya çabalıyor. Ancak, AK Parti içinde en çok merak edilen konunun enflasyonun kontrol altına alınması olduğu belirtiliyor. Şimşek'in açıklamalarına göre, enflasyonun Mayıs ayında yüzde 7.3'e, Temmuz ayında ise yüzde 4'e düşeceği öngörülüyor. Ancak, bu sözler, partililer arasındaki seçim hezimetini unutturacak kadar etkili değil gibi görünüyor.

AK Parti içindeki kulislerde, seçim yenilgisinin değerlendirilmesi oldukça çeşitli görüşlere sahip. Bazı parti yetkilileri, seçim sonuçlarının bir uyarı olduğunu düşünerek, "Millet bize iyi bir tokat vurdu. Tokadı genel seçimlerde değil, şimdi vurarak, ‘kendini düzelt’ dedi. Seçmenimiz başka bir partiye gitmek yerine sandığa gitmedi. Yeniden Refah Partisi bizden beklediğinden az oy aldı. Onların güçlenmesi geçici. Kalıcı olmaması bize bağlı. Seçimden sonraki süreç, iyi yönetilmeli. 4 yıllık süre var. Bu dönem bize bir fırsat sunuyor. Dar zamanlar büyük fırsatlar doğurur. Bu dönemi iyi değerlendirirsek seçmenin güvenini yeniden kazanabiliriz” şeklinde değerlendirmeler yapıyorlar. Ancak, birçok kişi ise partinin eski reflekslerine dönemeyeceğine inanıyor.

Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı

Özellikle İstanbul’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu hakkında ‘balya balya para taşıdılar’ videosu partide ciddi krize neden olmuş. Bu videonun kampanya ekibine ve genel merkeze daha önceden geldiği, görüntülerin 2019 yılına ait olduğu için kullanılmasının faydası olmayacağının düşünüldüğü aktarılıyor. Ancak partide bu tür mizansenleri seven bir ekip tarafından parti yönetiminden bağımsız paylaşıldığı anlatılıyor. Partideki ekipleşmenin ve tek kanaldan karar alma yetisinin kaybedildiğinin başka bir göstergesi."