Türkiye'de 61 milyondan fazla seçmen, yerel yönetim için 5 yıl boyunca karar verilecek kişileri belirlerken rakipler arasındaki sıkı rekabet, dijital pazarlama sektöründe de hissedildi.

Dijital Reklam Harcamalarındaki Artış

Son günlerde rekabetin hızla arttığını vurgulayan Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, son 30 günde 500 milyon TL'nin üzerinde dijital reklam harcaması yapıldığını belirtti.

Parti Harcamaları ve Hedef Kitleler

Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu dönemde 32 milyon TL'nin üzerinde harcama yaparken, en yakın rakibi AK Parti ise son 30 günde 6.8 milyon TL'ye yakın dijital reklam harcaması gerçekleştirdi. Seçimde özellikle emeklilerin belirleyici kitle olarak hedef alındığı ve Facebook reklamlarına ağırlık verildiği ifade edildi.

Kaplan ayrıca, seçim sürecinde yapılan dijital reklam hatalarına da değinerek gece geç saatte gelen seçim mesajlarının KVKK kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

Yerel Seçimlerin Dijital Etkileri

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde 81 il, 973 ilçe ve 390 beldede binlerce adayın yarıştığı rekabet, dijital pazarlama sektörünü de etkiledi. Meta tarafından sunulan rakamsal verilere göre, siyasi partiler, liderler ve siyasi içerikli sosyal medya sayfaları arasında yoğun bir rekabet yaşandı.

Parti ve Lider Harcamaları

Açıklanan verilere göre, CHP'nin neredeyse 5 buçuk kat daha fazla harcama yaptığını belirten Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, diğer partilerin ve liderlerin de dijital reklam harcamalarını paylaştı. AK Parti 6.8 milyon TL, Deva Partisi 4.7 milyon TL, Saadet Partisi 2 milyon TL ve MHP ise 1.4 milyon TL civarında harcama gerçekleştirmiş.

Liderlerin Bireysel Harcamaları

Eşinin cebinden izinsiz para alan yandı! Yargıtay'dan emsal karar Eşinin cebinden izinsiz para alan yandı! Yargıtay'dan emsal karar

Siyasi liderler de kişisel hesaplarından reklam çalışmalarına katıldı. Ekrem İmamoğlu 5.3 milyon TL, Murat Kurum 5.1 milyon TL, Mehmet Altınöz 2.5 milyon TL ve Hamza Dağ ise 2.4 milyon TL civarında reklam harcaması gerçekleştirdi.

Ayrıca, siyasi partilerin ve liderlerin dışında reklamlara destek olmak amacıyla haber içerik ve blog sayfaları da 150 milyon TL'nin üzerinde harcama yaparak bu rekabete dahil oldu.

Reklam harcamalarının özellikle emeklileri hedef aldığına dikkat çeken Kaplan, bu nedenle reklamların özellikle Facebook'a aktarıldığını belirtti. Diğer platformlar arasında Instagram, Youtube ve TikTok'un da yoğun ilgi gördüğünü ifade etti. Video reklamlarının tercih edilme sebepleri arasında genç kitleyi etkilemek amacıyla TikTok'un önemli bir platform olması da vardı. Ancak, TikTok'un reklam politikalarının katı olması nedeniyle partilerin influencerları kullanarak içeriklerini yaymaya çalıştığını söyledi.

Kaplan, arama motorlarında ve görüntülü reklam alanlarında da reklam harcamaları yapıldığını belirtti. Google'ın display alanlarında yapılan harcamaların 150 milyon TL olduğunu ifade etti.