Az yağ kullanarak hızlı ve pratik yemek pişirme imkanı sunan ve mutfakta küçük bir alan kaplayan airfryerlar, aslında bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor olabilir.

Mayıs ayı aile destek ödemeleri ne zaman yatacak? TCKN ödeme listesi Mayıs ayı aile destek ödemeleri ne zaman yatacak? TCKN ödeme listesi

Enerji tasarruflu hava fritözleri, sıcak hava ile yiyecekleri pişirme yöntemini kullanır. Fakat gerçekten sağlıklı mıdır? Airfryer kanser riski taşır mı? Hava fritözünde yemek pişirmek kanser riskini artırır mı? İşte araştırıyoruz...

Airfryer'ların Bilinmeyen Yan Etkileri Airfryer'ın zararlı olup olmadığı birçok kullanıcı tarafından merak konusu.

Kesin bir sonuca varılmamış olsa da, airfryer kullanmak derin yağda kızartma yöntemine göre bir nebze daha sağlıklı gibi görünüyor. Ancak, bu cihazlarla beraber bazı riskler de bulunuyor.

Üzülmeyin: Airfryer'ların Bilinmeyen Yan Etkileri

Yüksek sıcaklıkta airfryer gibi cihazlarda pişirilen yiyecekler, akrilamid, heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşiklerin oluşmasına yol açabilir.

2015'te yapılan bir araştırma, hava fritözünde pişirilen patateslerin nişasta jelatinizasyonunun daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Parçalanmayan nişasta granülleri, soğuk suda çözünmez ve su emerek şişer. Bu süreç, nişastanın jelatinleşmesi olarak bilinen ve yiyeceğin tadını etkileyen bir olgudur.

Bu sebeple, hava fritözünde pişirilen patatesler, yağda kızartılmışlara göre daha sert ve kuru bir dokuya sahip olabilir.

Üzülmeyin: Airfryer'ların Bilinmeyen Yan Etkileri

Hava fritözünde pişirilen yiyeceklerin içi çiğ veya yetersiz pişmiş kalabilir. Havuç ya da fasulye gibi bazı gıdalar için zararlı olmayabilir, fakat çiğ ya da yetersiz pişmiş etler gıda zehirlenmesi, ishal ve mide ağrısı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.