Ekonomistlerin ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 7,08 artış yönünde gerçekleşirken, ortalama tahmin yüzde 7,42 artış oldu. Ağustos ayında vergi ayarlamaları ve akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş gibi faktörlerin etkisiyle yüksek bir enflasyon oranı bekleniyor.

Ankete katılan ekonomistler, gıda enflasyonunun yüksek seviyelerde gerçekleşmesi, TL'de değer kaybı, ücret artışları, iç talepteki görece güçlülük, hizmet enflasyonundaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ağustos ayı enflasyon tahminlerini etkileyen faktörler olarak gösteriliyor.

Tomurcuk çayın kilogram fiyatı belli oldu Tomurcuk çayın kilogram fiyatı belli oldu

Ayrıca, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE C Endeksi için yapılan ankette, aylık beklenti yüzde 6,80, yıllık beklenti yüzde 61,70 artış yönünde belirlendi.

2023 sonu TÜFE medyan tahmini yüzde 65,00 olarak öngörülürken, bu yıl sonuna dair enflasyon beklentileri yüzde 66,09 ortalama tahminle açıklandı.

Bu tahminler, vergi ayarlamaları ve enerji fiyatlarındaki yükseliş gibi etkenlerin enflasyonu yüksek seviyelerde tutma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Ağustos ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 4 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak.