Yargı kısımında düzenlemelei kapsayan 8’inci yargı paketi AK Parti heyeti tarafından Meclis Başkanlığına tanıtıldı.

Söz konusu paket, şu düzenlemeleri içeriyor:

Anayasa Mahkemesine gerçekleşen bireysel başvurular çerçevesinde hak ihlaline yönelik kararların maddi ve manevi kaybının tespit edilmesi için, Adalet Bakanlığı'na bağlı Tazminat Komisyonuna yeni görevler sağlandı. Komisyon, makul yargılama süresinin ötesinde kalan süreleri yeniden değerlendirmeye alacak.

Maddi ve manevi hak kayıplarını 9 ila 16 ay gibi süre aralığında hüküm sağlanacak. Anayasa Mahkemesi'nde yer alan 92 bin dosyayı da indirecek.

Bunlar dışında, kanunun yürürlüğe geçmesinin ardından 1 Haziran öncesinde kalan davalar da Tazminat Komisyonunda gözden geçirilecek. AYM’nin iptali kapamında örgüte üye olarak yer almamakla beraber örgüt adına suç işlemek başka bir suç olarak değerlendirmeye alınacak.

2024 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için Başvurular Açıldı 2024 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için Başvurular Açıldı

Örgüt adına suç işleyen kişi hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalara tabii tutulacak.

Mahkemelerde vatandaşların bekleme sürelerine de eşitlik sağlanacak.

İstinaf, temyiz ve tebliğ süreleri içerisinde bulunan süre farkları yok edilecek. Bu kapsamda bekleme süresi iki hafta olarak düzenlenecek. Adli para cezalarının miktarı yükselecek. Ön ödeme tutarının kesinleşmesinde hapis cezasının bir gün tekabülü 30 liradan 100 lira olarak netlik kazanacak.