Migros'tan Türkiye genelinde personel alımı:  İşte başvuru şartları ve detaylar Migros'tan Türkiye genelinde personel alımı: İşte başvuru şartları ve detaylar

Önceki senelerde ABD’deki Michigan Üniversitesi araştırmacıları tarafından işlenmiş yiyeceklerin nikotin ile aynı bağımlılık standartlarını karşıladığını tespit eden çalışma ortaya koymuşlardı. Araştırmacılar, işlenmiş bu tip gıdaların pazarlanmasına kısıtlamalar getirilmesi çağrısı yapmıştı.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre yetişkinlerin yüzde 14’ü işlenmiş gıdalara karşı bağımlı durumda.

İngiliz Tabipler Birliği’nin akademik dergisi “BMJ”de 36 farklı ülkeden 281 çalışmanın analizinin gerçekleştirildiği bir rapor yayınlandı. Raporda“aşırı işlenmiş gıda bağımlılığının” çocukların da yüzde 12’sinde görüldüğü belirtildi.

Uzmanlar, 7 yetişkinden 1’inin ve 8 çocuktan 1’inin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğu, bunun da onların tüketim üzerindeki kontrollerini kaybetmelerine neden olduğunu açıkladı. Artık bazı insanların bu tür yiyecekleri tüketme şeklinin “madde kullanım bozukluğu tanısına yönelik kriterleri karşılayabileceğini” söylendi. Akademisyenler, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bazı gıdaların resmi olarak “bağımlılık yapıcı” olarak sınıflandırılması halinde bunun sosyal, klinik ve siyasi politikalarda yapılacak değişikliklerle genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini görüşünde.

Araştırmacılar, “tüm gıdaların bağımlılık özelliğine sahip olmadığını” ancak aşırı işlenmiş gıdaların (UPF) bileşiminin “beyin ödül sistemlerini” bozabileceği ve bağımlılık yaratabileceğini açıkladı. Daha önceki araştırmalarda yine aşırı işlenmiş gıdaların kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, depresyon ve diyabete neden olabileceği ortaya konmuştu.