TÜRK-İŞ'in Ocak 2024 "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarına göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 49 bin 19 lira olarak belirlendi. Bu araştırma, çalışanların geçim koşullarını analiz etmek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine etkilerini belirlemek amacıyla her ay düzenleniyor.

Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gıda harcaması tutarı olan "açlık sınırı" 15 bin 48 lira olarak hesaplandı. Bu rakam, ailelerin temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken asgari harcamayı temsil ediyor.

Yoksulluk sınırı ise gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamaların toplamını ifade ediyor. Ocak ayında bu sınır 49 bin 19 lira olarak belirlendi.

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek? TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Araştırmada ayrıca, bekar bir çalışanın aylık "yaşama maliyeti"nin 19 bin 630 lira olduğu ortaya çıktı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,27 artış gösterdi. Son 12 ayda ise değişim oranı yüzde 69,76 olarak hesaplandı.

Gıda fiyatlarındaki artışların devam ettiği araştırmada, et fiyatlarındaki artışın yanı sıra balık fiyatlarında da önemli bir artış görüldü. Özellikle hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya kadar yükseldi.

Ocak ayında ekmek fiyatlarında da bir artış yaşandı ve Ankara'da 200 gramlık ekmeğin fiyatı 8 liraya yükseldi. Ayrıca, kuru baklagiller grubunda en yüksek artış yeşil mercimekte görüldü; kilogram fiyatı 86 liraya çıktı.

Genel olarak sebze kilogram fiyatı 34,34 lira, meyve kilogram fiyatı ise 34,25 lira olarak hesaplandı. Zeytinyağı litre fiyatında ise ortalama 30 liralık bir artış yaşandı ve zeytinyağı litresi 330 liradan satılmaya başlandı. Aynı dönemde, siyah zeytin fiyatlarında 17 liralık artış görüldü; siyah zeytin ortalama 225 lira, yeşil zeytin ise ortalama 190 liradan market raflarında yer aldı.