İkinci el araç alım satım işlemlerini ilgilendiren yeni düzenlemeler, 2024 yılı itibarıyla hayata geçirilecek. Bu değişikliklerle birlikte, ikinci el araç ticaretinde daha şeffaf ve güvenli bir ortam oluşturulacak.

İşte, 2024'te yürürlüğe girecek olan ikinci el araç alım satım şartları:

Kimlik ve İletişim Bilgilerinin Doğrulanması

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, ilan platformlarına aldatıcı ve sahte ilanların önlenmesi amacıyla ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerinin doğrulanması ve ilan verme yetkilerinin kontrol edilmesi yükümlülüğü getirildi.

İlan Sitelerine Cezai Yaptırım

 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bu düzenleme kapsamında, bu hükme aykırı davranan ilan sitelerine ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

Fiyat Üzerinde İlan Yasağı

 İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması yasaklanmıştır. Bu düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

6 Ay 6 Bin Kilometre Kısıtlamasının Uzatılması

 İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği, kamuoyunda "6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi" olarak bilinen ikinci el taşıtlar için pazarlama ve satış kısıtlaması hem yetkili satıcılar hem de bireysel satıcılar için (yılda 3’ü geçmeyecek şekilde) 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştır.

Motosikletlerin Kapsama Dahil Edilmesi

 Otomobil yetkili bayilerinin vatandaşların taşıta ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasını engelleyen düzenleme kapsamında, "ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlaması ve satışı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar doğrudan ya da dolaylı olarak yapılamayacaktır." Ayrıca, 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyetlerin noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasına, motosiklet satışlarının da dahil edilmesine karar verilmiştir.