Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek

Soğuk havanın etkisiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanırken, uzmanlar Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekerek acil servislerin ve polikliniklerin aşırı kalabalık olduğunu bildirdi. Uzmanlar, Kovid-19'un ilk dönemlerinde görülen "akciğerlerdeki buzlu cam" görünümlerinin tekrar ortaya çıktığını ifade etti.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, solunum yollarını etkileyen virüslerin bir hastada bir arada görülebildiğini belirterek, grip, domuz gribi ve RSV gibi virüslerin artan hasta yoğunluğuna neden olduğunu ifade etti.

Kovid-19 hastalarında görülen yeni belirtiler hakkında bilgi veren Özkaya, huzursuzluk, uykusuzluk, aşırı uyuma isteği, dinlenememe, sinirlilik, terleme, tahammülsüzlük, hastalık ve ölüm korkusundan bağımsız anksiyete şikayetlerinin daha sık görüldüğünü vurguladı.

Öksürük ve grip şikayetleri uzayan hastaların, Kovid-19 testleri negatif olsa bile doktora başvurması gerektiğini belirten Özkaya, bu durumun acil servis ve polikliniklerde büyük bir yoğunluğa sebep olduğunu aktardı.

Uzman, "Öksürük ve zatürre salgını" olarak adlandırdığı durumun, birkaç virüsün etkisiyle uzayan veya kronikleşen grip vakalarından kaynaklandığını belirtti.

Prof. Dr. Özkaya, Türkiye'de gelişen sağlık sistemiyle tüberküloz ve verem hastalıklarında düşüş yaşanmasına rağmen, öksürük şikayetlerindeki artışın devam ettiğine dikkat çekti.

Dünya genelindeki savaşlar ve doğal afetlerin etkisiyle tüberküloz ve verem hastalıklarında artış yaşandığını ifade eden Özkaya, sağlık sisteminin bu duruma hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.