Merkez Bankası, kredi kartlarından nakit çekimlerde faiz oranlarını ihtiyaç kredisi faiz oranlarıyla uyumlu hale getirecek yeni bir düzenlemeye gitti. Bu kararla birlikte, nakit avans faiz oranları artırılarak, nakit avans alanları soğutmak ve döviz yatırımı yapmayı teşvik etmek amaçlanıyor. İşte detaylar...

Kredi çekmek isteyenlere uyarı geldi: Son 22 yılın zirvesine çıktı! Kredi çekmek isteyenlere uyarı geldi: Son 22 yılın zirvesine çıktı!

Nakit avans faiz oranları, ihtiyaç kredisi faiz oranlarına paralel olarak yükseltildi. Böylece, ihtiyaç kredisi ile nakit avans faiz oranları eşitlendi. Hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

 Uzmanlara göre, düşük faizli nakit avansa olan ilginin soğutulması hedefleniyor. Özellikle seçim öncesi döviz yatırımlarının artmasıyla bu adımın önemi artıyor. Faizlerin yükseltilmesiyle nakit avansla döviz alımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Merkez Bankası, bankaların tüzel kişi TL payını artırmaları için yeni hedefler belirledi. Bu adımın, şirketleri dövizden TL'ye geçiş için teşvik etmek amacıyla alındığı belirtiliyor.

Bu karar, geçen hafta kredi kartına nakit avansta taksit sınırının 12'den 3'e indirilmesi ve nakit avans limit oranlarının düşürülmesi gibi önceki düzenlemelerin devamı niteliğinde. Geçen hafta ayrıca, ilk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi de 6 aydan 3 aya indirilmişti.