Yarın gerçekleşecek ziyaret, 2013 yılından bu yana düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı vesilesiyle gerçekleşecek. Odak noktaları arasında ekonomi, ticaret, savunma sanayisi, kültür ve enerji bulunurken, bu alanlarda güçlü bir işbirliği hedefleniyor.

Ziyaretin sembolik bir önemi de var; tarihî bir bağlam içinde gerçekleşecek olan ziyaret, 18 Aralık 1923'te imzalanan Dostluk Anlaşması'nın yıl dönümüne denk geliyor. Aynı zamanda, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın açılış etkinliği de ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Orban tarafından gerçekleştirilecek. Kültür Yılı, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı artırmayı hedefleyen bir dizi etkinlikle kutlanacak.

Meteoroloji uyardı: Soğuk hava ve yağış geliyor, bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji uyardı: Soğuk hava ve yağış geliyor, bu illerde yaşayanlar dikkat!

Diplomatik ilişkiler, ziyaret kapsamında 8 bakanın eşlik etmesiyle daha da güçleniyor. Dışişleri, milli savunma, içişleri, ticaret, enerji ve tabii kaynaklar, sanayi ve teknoloji, aile ve sosyal hizmetler ile kültür ve turizm bakanları, ziyaretin çeşitli boyutlarını kapsayan bir heyetle birlikte olacaklar.

İki ülke arasında savunma sanayisi işbirliğinde yaşanan gelişmelerin yanı sıra enerji güvenliği konusu da ön planda. Macaristan'ın doğal gazının yüzde 50'si TürkAkımı üzerinden geçerken, Azerbaycan'dan alınan gaz da Türkiye üzerinden Macaristan'a naklediliyor. Bu durum, Türkiye'nin enerji güvenliği açısından Macaristan'ın kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.

NATO kapsamında yakın işbirliği yürütülen iki ülke arasında, güven temelli bir ilişkiyle Avrupa'da güvenilir bir ortaklık kurulması hedefleniyor. Liderler düzeyindeki bu ortak anlayış, 2023'te gerçekleşen devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki ziyaretlerle de güçlenmiş durumda.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği ziyaretlerden biri de Macaristan'dı, bu da iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin farklı bakanlıklar düzeyinde de sürdüğünü gösteriyor. Macaristan'ın Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üyeliği bulunması, Doğu'ya yönelik bir politika izlediğini ve bu çerçevede Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmek istediğini gösteriyor.