15 yaşındaki çocuk 16 yaşındaki ablasını öldürdü 15 yaşındaki çocuk 16 yaşındaki ablasını öldürdü

Coronavirüs aşılarının kalp hastalıklarına etkisi sosyal medyada tartışma konusu olmuştu. Bu konudaki iddialara yanıt niteliğinde, 20 milyon kişinin incelendiği bir bilimsel çalışmanın sonuçları yayınlandı. Araştırma, Covid-19 aşısı olan kişilerin kalp hastalıkları ve pıhtı riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.

NTV'nin haberine göre, Covid-19 aşılarının, coronavirüs hastalığının neden olduğu kalp hastalıkları ve pıhtı riskini azalttığı bilimsel bir çalışma ile kanıtlandı. İngiltere, İspanya ve Estonya'dan toplam 20 milyon kişinin katıldığı kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi ve sonuçlar Heart dergisinde yayınlandı.

Araştırmada, hastalığı geçiren ve aşı olan kişilerin 3 ila 6 ay sonrasında kalp yetmezliği riskinin %39, damarlarda pıhtı riskinin ise %47 daha düşük olduğu belirlendi. Bu sonuçlar, aşının kalp krizlerini artırdığı iddialarına da cevap niteliğinde.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, çalışmayı "aşılanmış kişilerde covide tekrar yakalandıklarında kardiyolojiye ait komplikasyonların ve trombo embolik olayların aşılanmamış olarak yakalanan kişilere oranla çok daha az olduğunu gösteren oldukça geniş bir çalışma" olarak değerlendirdi. Özdemir, aşı olanlarda kalp krizi ve beyne, akciğere pıhtı atma gibi olayların çok nadir görüldüğünü vurgulayarak, aşının hastalığın etkilerini ve komplikasyonlarını önlediğini ifade etti.

Prof. Dr. Özdemir, aşının daima koruyucu, hastalığın etkisini azaltıcı ve hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, 180 gün sonra dahi bu etkilerin devam ettiğini sözlerine ekledi. Bu çalışma, aşıların kalp sağlığını korumada önemli bir rol oynadığını gösteriyor.