Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen bir panelde, artan başıboş köpek sorununa bilimsel bir bakış getirildi. Prof. Dr. Besim Yıldırım moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu başıboş köpek sayısının yaklaşık 10 milyon olduğunu belirterek, 1932'de başıboş köpeklerin itlaf edilmesini düzenleyen bir kanun olduğunu ancak 2004'ten sonra kısırlaştırma ve alındığı yere bırakma ile ilgili düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, hayvansever derneklerinin barınak yapılması teşvikine rağmen bu konuda isteksiz olduğunu belirterek, ülkede bulunan 2 bin 700 hayvansever derneğin başıboş köpekleri besleme konusunda çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini dile getirdi. Panelde ayrıca, Prof. Dr. Sinan Öge dini açıdan insan hayatının değeri ve korunma zorunluluğunu, Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök hukuki bakış açısını, Doç. Dr. Zahide Koşan ise başıboş köpeklerin halk sağlığına etkilerini ele aldı. Prof. Dr. Kök, ülkedeki yasa ve düzenlemelerin özelleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, başıboş köpeklerle ilgili düzenlemede tarafların ve paydaşların görüş ve önerilerinin alınması gerektiğini ifade etti.