Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen "Akademi Söyleşileri" programında hakim ve savcı adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu. Arslan'ın vurgusu, vicdanın esaret altında olmaması ve aklın vesayet altına alınmamasının önemine dikkat çekti.

Başkan Arslan, "Cumhuriyet'in 100. Yılında Anayasa Yargısı" başlıklı konuşmasında, hukuk ve yargının temel fonksiyonu olan bireyin hak ve özgürlüklerini güvence altına almanın önemine vurgu yaptı. Adaleti tesis etmeyen devletlerin uzun süre var olamayacağını ifade eden Arslan, bu sorumluluğun hakim ve savcılara düştüğünü belirtti.

Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı" Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı"

Başkan Arslan'ın önemli bir ifadesi ise, "Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz" oldu. Arslan, bağımsız ve tarafsız bir yargının, dış etkenlerin etkisi altında olmamasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Açıklamaya göre, konuşmasında gücün sınırlandırılması ihtiyacının anayasa yargısı kavramını ortaya çıkardığına değinen Arslan, Türk Anayasa Mahkemesi'nin tarihi gelişimi ve bireysel başvurunun benimsenmesiyle birlikte hak eksenli paradigmayı nasıl benimsediğini detaylarıyla paylaştı.

Başkan Arslan, söyleşinin ardından katılımcıların sorularını cevapladı ve hakim ve savcı adaylarına meslek hayatlarında başarılar diledi.