Son haftalarda altın fiyatları ardı ardına rekorlar kırmaya devam ediyor. Yükselen fiyatlarla birlikte talep de artıyor. Gram altının fiyat makası 250 liraya kadar yükseldi.

Asgari ücrete 'üç ayda bir zam' önergesi Asgari ücrete 'üç ayda bir zam' önergesi

Bankalararası piyasada fiyatlar şu an yaklaşık 2.250 lira seviyesinde iken, Kapalıçarşı ve kuyumcularda bu fiyatlar 250 lira daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Bunun nedeni ise eldeki altın stoklarının talebi karşılayamaması.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, NTV'ye yaptığı açıklamada, bu yıl altının yükseleceği beklentileriyle talebin arttığını belirtti. İç talebin artması ve sınırlı ithalat nedeniyle fiyat farkı oluştuğunu ifade etti.

Seçim öncesi altına olan talebin fiyat dengesini bozduğunu söyleyen Kapalıçarşı esnafına göre, fiyat makasının en büyük nedeni altın ithalatına uygulanan kota. Kuyumcular, ithalat kotasının geçici süreyle kaldırılmasını talep ediyorlar.

Yıldırımtürk, "Şu anda çeyrek altının 2.420 liradan işlem gördüğünü, Cumhuriyet altının ise 17.950 liradan işlem gördüğünü belirtiyor. Önerisi, altın ithalatına getirilen kotanın belirli bir süre için, örneğin 1 ay, kaldırılması. Bu durumun fiyat farkının azalmasına ve fiyatların düşmesine katkı sağlayacağını ifade ediyor."