Geçmişte her 100 konuttan 45'i kredi ile satın alınırken, bu oran günümüzde her 100 konuttan yalnızca 8,5'ine düştü. Kredi faizlerinin artması ve bankaların kredi verme koşullarını sıkılaştırması, vatandaşların kredi ile ev alma hayallerini büyük ölçüde sekteye uğrattı.

2023 Satışları Alarm Veriyor

2023 yılında gerçekleşen 1 milyon 225 bin adet konut satışı, son 10 yılın en düşük rakamı olarak kaydedildi. Müteahhitler ve ev almak isteyen vatandaşlar, bankalara daha fazla kredi verilmesi çağrısında bulunuyor.

TÜGEM'den Açıklama

Ankara'daki Teleferik Sistemi Kapatıldı Ankara'daki Teleferik Sistemi Kapatıldı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, krediye erişimin giderek zorlaştığını belirtti. Faiz oranlarının yükselmesiyle ipotekli ev satışlarının azaldığını ve özel bankaların konut kredi faizlerinin yüzde 3'leri aştığını ifade etti.

Konut Para

Seçim Sonrası Kredi Kampanyası Beklentisi

Sektör temsilcileri ve ev almayı planlayan vatandaşlar, seçim sonrasında bir konut kredisi kampanyasının başlamasını umut ediyor. Özelmacıklı, böyle bir kampanyanın piyasaya önemli faydalar sağlayabileceğini dile getirdi. 

Peşinat Miktarı Krediyi Belirliyor

Bankalar, yüksek peşinatı olanlara daha kolay kredi imkanı sunarken, düşük peşinata sahip olanlara kredi verirken daha yüksek faiz oranları uyguluyor. 1 ila 3 milyon lira arasındaki konutların satışlarında bir artış olduğu gözlemleniyor.