Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki Can Atalay kararı üzerindeki görüş ayrılığına vurgu yaparak, yeni bir anayasaya olan ihtiyacın açıkça belli olduğunu belirtti. Tunç, Ankara'da düzenlenen 10. Yılında Arabuluculuk Programı'nda yaptığı konuşmada, 1 numaralı arabulucunun kaydının yapıldığı her 14 Kasım'ın Arabulucular Günü olarak kutlandığını ifade etti.

Bakan Tunç, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da değinerek, dünyanın bu insanlık suçuna sessiz kaldığını belirtti. Adalet Bakanı, "Dünyada adaleti, hakkaniyeti, hukuku, insan haklarını Türkiye olarak savunmaya devam edeceğiz." dedi.

Adalet hizmetleri alanında yapılan sessiz devrimlere vurgu yapan Tunç, Anayasa'da yapılan değişikliklere rağmen "darbeci ruhu" ortadan kaldıramadıklarını ifade etti. Anayasa'da çelişkili durumlar bulunduğunu söyleyen Tunç, yeni bir anayasaya olan ihtiyacın açık olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı, yapay zeka konusundaki çalışmalara da değinerek, UYAP'ta yapay zeka ile ilgili projelerin bulunduğunu ve bu teknolojiyi yargının hizmetine sunmak istediklerini ifade etti.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine önem verdiklerini belirten Tunç, arabuluculuğu geliştirmek istediklerini ve yeni bir Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Arabuluculuk kapsamına son olarak 1 Eylül'den itibaren kira, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti, tarımsal hizmet sözleşmesi uyuşmazlıklarının da girdiğini belirten Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru sayısının 62 bin 348 olduğunu ve bu başvurulardan 17 bin 201'inin anlaşma ile sonuçlandığını dile getirdi.

MHP'den TikTok'a Sert Tepki: Türk Aile Kültürüne Uygun Değil! Kapatılmalı MHP'den TikTok'a Sert Tepki: Türk Aile Kültürüne Uygun Değil! Kapatılmalı

Ayrıca, Bakan Tunç, yeni bir arabuluculuk ücret tarifesiyle ilgili düzenlemenin 2024 yılı başından itibaren kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.