Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurular ve örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren 8'inci Yargı Paketi'ni kabul etti.

İşte kabul edilen yargı paketine dair detaylar;

Örgüt Üyeliği ve Suç İşleyenlerin Cezalandırılması

AYM'nin örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasına ilişkin iptal kararı sonrasında, yeni bir düzenleme yapıldı. Artık örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ayrı bir fiil olarak ele alınacak. Bu durumu gerçekleştiren kişiler, işledikleri suçlar ve örgüt adına işledikleri suçlar için ayrı ayrı cezalandırılacaklar. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlere 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Devlete karşı işlenen suçlarda ise ceza 5 ila 10 yıl arasında olacak.

Bireysel Başvurular için Yeni Sistem

Makul sürede yargılama hakkının ihlaline ilişkin bireysel başvurular artık AYM yerine Tazminat Komisyonu'na yapılacak. Komisyon, başvurular hakkında 9 ay içinde karar verecek ve AYM ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin emsal kararlarını dikkate alarak kararlarını gerekçeli olarak açıklayacak.

Adli Para Cezalarındaki Değişiklikler

Suçlarla daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın artırılması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi.

Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

Deprem Bölgesi Düzenlemesi

Deprem bölgelerinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların süresi bir yıl daha uzatıldı.