TBMM Genel Kurulu, emeklilerin dört gözle beklediği bayram ikramiyesiyle ilgili önemli bir adım attı. Kabul edilen yasa ile Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere verilen ikramiye miktarı artırılarak 3 bin liraya çıkarıldı. Toplamda 16 milyon emeklinin memnuniyetle karşıladığı bu düzenleme, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla resmileşecek.

Özgür Özel: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, CHP'nin Sağ ve Sol Açıkları Özgür Özel: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, CHP'nin Sağ ve Sol Açıkları

Yapılan düzenlemeyle birlikte, emekliler 2024 yılında toplamda 6 bin lira ikramiye alacaklar. İkramiye, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri de ikramiyeden faydalanacaklar.

İlk ikramiye ödemesi bu yıl 10-12 Nisan tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı öncesinde gerçekleştirilecek. Emeklilerin hesaplarına 1 ila 9 Nisan tarihleri arasında yatması bekleniyor. İkinci ikramiye ise 16-19 Haziran tarihleri arasındaki Kurban Bayramı öncesinde ödenecek. Kurban Bayramı ödemelerinin ise 10-15 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanıyor.

Dul ve yetimler ile sürekli iş göremezlik ödeneği alanların da ikramiyeden faydalanacağı belirtiliyor. Örneğin, yüzde 50 oranında emekli maaşı alan bir eşe bin 500 lira, yüzde 25 oranında yetim aylığı alan bir kız çocuğuna ise 750 lira ikramiye ödenecek.

SGK'dan birden fazla dosyadan gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine, en fazla ödemeye hak kazandıkları dosya üzerinden ikramiye verilecek. Bu kapsamda, bir kişi hem kendi emekli aylığı hem de ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyorsa, sadece kendi emekliliğinden dolayı 3 bin lira ikramiye alacak.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, emeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulamasına 2018 yılında başlanmıştı. Şu ana kadar 10 bayramda emeklilere verilen ikramiye tutarı 166 milyar lirayı buldu. Bin liralık artış, emeklilere ek 27,5 milyar lira destek sağlayacak.