Son dönemde yapılan zamlar, işçi, memur ve emeklilerin maaş zamlarını neredeyse tamamen silip süpürdü. Seçimlerden önce verilen maaş zamları, yaşanan ekonomik zorluklar ve yükselen enflasyon nedeniyle hızla eridi. İşçi emeklisi 98 dolar, memur emeklisi 30 dolar, asgari ücretli ise 4 dolarlık kayıplar yaşadı. Özel sektör çalışanlarının kaybı ise 200 dolara kadar ulaştı.

Asgari ücretlinin maaşı seçim öncesi 8,506 lira iken, seçimlerden sonra büyük müjdelerle 11,402 liraya yükseltildi. Ancak yaşanan zam yağmuru nedeniyle asgari ücretli, zamlı maaşıyla bugün 422 dolar, 6.7 gram altın veya 352 litre motorin alabiliyor.

Ev Almak İsteyenler Dikkat! Banka Banka Konut Kredilerinde Son Durum Ev Almak İsteyenler Dikkat! Banka Banka Konut Kredilerinde Son Durum

Emekli aylıkları da zamlarla birlikte eridi. En düşük emekli aylığı 376 dolardan 278 dolara düşerken, seçim öncesi 6 gram altın alınabilen emekli aylığı şimdi 4.4 gram ancak ediyor. Benzer şekilde, en düşük memur emeklisinin aylığı temmuz zammıyla 7,901 liradan 9,876 liraya çıktı, ancak maaş zammına rağmen emekli memurun aylığı 30 dolar azaldı.

Özel sektör çalışanları da asgari ücretin üzerinde maaş alıp düşük zamlarla asgari ücret seviyesine eşitlenen ya da hiç zam alamayan durumda olan milyonlarca kişi, artan hayat pahalılığı karşısında savunmasız kaldı. Özel sektörde çalışanların alım gücü de ciddi şekilde azaldı.

Maaş zamlarının ekonomik koşullar ve enflasyonla baş edememesi, ülkedeki sosyoekonomik dengeleri etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Zamların hayat pahalılığına karşı yeterli olmaması, vatandaşların maddi sıkıntılarını artırıyor ve alım güçlerini düşürüyor.